08:09:02 | ◀︎ | גרמניה תצטייד במטוסי קרב חמקניים F-35 | |
08:39:14 | ◀︎ | פרשנות | בין "ועדת אור" לדו"ח המבקר ומי שומר על החומות? | |
08:48:53 | ◀︎ | צפו: פאנל העוסק בדילמות הפעלת אש עתידית במסגרת כנס FireTech | |
09:20:22 | ◀︎ | אלביט ו-KMW חתמו על מזכר שיתוף פעולה אסטרטגי בתחום רקטות | |
09:28:46 | ◀︎ | יוזמה חדשה: האקתון ייעודי לנשים בתחום הסייבר | |
09:43:20 | ◀︎ | ״מטוס מעולה לתקיפות אוויר-קרקע״ | |
09:51:42 | ◀︎ | IBM: עלות ממוצעת של תקיפת סייבר היא 4.35 מיליון דולר | |
10:06:11 | ◀︎ | רשות החדשנות של סינגפור פגשה עשרות חברות הזנק ישראליות | |
14:27:04 | ◀︎ | ״יכולות אחרות״ | |
14:52:21 | ◀︎ | צפו: אלוף תמיר ידעי, מפקד זרוע היבשה, בכנס FireTech |
The headlines that made most buzz on this page
01/08/22 09:43
20.44% of the views
מאת IsraelDefense
"כשהגיעו המטוסים הראשונים, אנחנו נשמנו F-15. קשה להאמין היום, אבל גרנו בדת"ק, ישנו בדת"ק ואכלנו בו, אנחנו והמכונאים. העיקר לטוס כמה שיותר במטוס הזה", מסביר משה מרום-מלניק, אחד הטייסים הראשונים במטוס תמונה: אתר חיל האוויר בשבוע שעבר הודיעה חברת בואינג כי בשני מטוסי F-15E החלה התקנת מערכות התרעה ול"א מתקדמות ביותר בעולם, שמיועדות לגלות וליירט איומים אוויריים וקרקעיים ולאפשר להם לצלוח בשלום אזורים רוויי איומים ולחדור עמוק לשטח האויב כדי לתקוף מערכי הגנ"א.
עדות לכך שהאמריקנים ממשיכים להשקיע משאבים ולפתח טכנולוגיות חדישות עבור מטוס קרב שחגג בשבוע שעבר את יום הולדתו ה-50. לא רק שלא נס לחו, אלא ממשיכים לפתח דגמים חדשים, להשביח ולשפר את מטוס הקרב הוותיק.
חיל האוויר הישראלי מתקדם בקצב הזה, ובמקביל למטוסי הקרב F-35 ו-F-16 מפעיל מטוסי F-15 'בז' ו'רעם' ונושא עיניו אל הדגמים החדשים שבואינג עוסקת בפיתוחם וייצורם.
נושא מטוס F-15 IA הישראלי החדיש, שעוד אין לו שם עברי, נמצא על הפרק: מקווים שעוד בקיץ הזה תשגר ממשלת ישראל לפרטנרים בארה"ב – חיל האוויר האמריקני ובואינג מכתב בקשה רשמי LOR לתחילת הליכי רכש המטוס.
צוותים ישראליים עובדים על התצורה הישראלית של המטוס, שיהיו בו מספר רב של מערכות ישראליות, בעיקר בתחומי האביוניקה, האלקטרוניקה והחימוש כחול-לבן. יקח עוד כמה שנים, אבל F-15 חדישים יגיעו.
כמו שהגיעו הראשונים, לפני 46 שנה, וראשוני הטייסים התפעלו: מטוס מופלא. משהו מעולם אחר. לטוס בו זה כאילו לטוס לחלל.
הסיפור התחיל ב-1976
אחד מחלוצי F-15 הוא משה מרום-מלניק, תא"ל מיל, לשעבר מפקד בסיסי נבטים וחצרים, אחד האייסים של החיל ובעל סיפורי הפלות דרמטיות. הטייס הראשון בעולם שהפיל מטוס אויב ב-F-15.
אצל מלניק זה התחיל מוקדם, הוא מספר לישראל דפנס: "כבר בתחילת שנות ה-70 ראינו F-15 בתמונות, קראנו כתבות ודיווחי טייסים. כטייס פנטום אני סקרן למטוסים חדשים. מדינת ישראל מחליטה לקנות, ואנו נערכים בחיל, טייסים ומכונאים.
"כשנבחרתי, אחד מחמישה טייסים, לנסוע לארה"ב ללמוד את המטוס שקדתי לקרוא עליו, ללמוד אותו מרחוק. יצאנו באמצע 1976 לבסיס האוויר לוק ליד פניקס, אריזונה ואז ראינו פעם ראשונה מטוס F-15.
"טיסות ראשונות במטוס דו-מושבי. משהו מעולם אחר. עוצמת המנועים, יכולת התמרון האירובטית, ביצועי קרב אוויר-אוויר. זה לא היה דומה למה שהיכרנו ב'עיט' ו'קורנס'. התאהבנו. עבדנו קשה – קרבות אוויר נגד טייסים אמריקניים, תדלוק אווירי ממטוסי תדלוק".
ב-10 בדצמבר 1976 הגיעו לישראל שלושה מטוסי F-15 הראשונים. הטיסו אותם טייסים אמריקניים על פי הכלל שמטוס עובר לבעלות ממשלת ישראל ברגע שגלגליו נוגעים באדמת הלקוח. הגיעו שלושה ולא ארבעה, כי באחד המטוסים היתה תקלה קלה והוא נשאר באיים האזוריים, שם תדלקו בדרך לישראל.
את המבנה הוביל פט אמרי, טייס הניסוי הראשי של מקדונל דאגלס, יצרנית המטוס, היום בואינג. הטייס האמריקני ביצע תרגילי אירובטיקה נהדרים מעל ראשיהם של מקבלי הפנים, ביניהם ראש הממשלה יצחק רבין.
משה מרום מלניק: "לכבוד המטוסים החדשים הוקמה טייסת חדשה, טייסת 133 בתל נוף, ובשנה הראשונה היו בה ארבעה מטוסים בלבד, ועליהם התאמנו, למדנו ולימדנו. למטוסים הראשונים האלו היה סיפור: ניבנו שמונה אבי-טיפוס למטוס.
״על כל אחד מהם נעשו ניסויים של מערכות שונות - הידראוליקה, אלקטרוניקה, חימוש, סחרורים ועוד. מבין השמונה נקבע שארבעה יסופקו לחיל האוויר הישראלי, וכך היה. כלומר, קיבלנו ארבעה מטוסי פרי-פרודקשן, לפני שלב ייצור, והם היו מטוסים מצויינים, בעיקר בקרבות אוויר.
"כשהגיעו המטוסים הראשונים, אנחנו נשמנו F-15. קשה להאמין היום, אבל גרנו בדת"ק, ישנו בדת"ק ואכלנו בו, אנחנו והמכונאים. העיקר לטוס כמה שיותר במטוס הזה".
לזכותו של משה מלניק רשומות 9.5 הפלות, כולל ההפלה הראשונה בעולם עם מטוס F-15 של מטוס מיג סורי מהדגם החדש מיג-21B. ועוד ראשוניות: זו היתה ב-27 ביוני 1979 הפלה ראשונה של מטוס אויב בעזרת טיל אוויר-אוויר פיתון 3 (חו"ח) תוצרת רפאל.
מאוחר יותר הטיס מלניק F-15 ברביעייה שטסה מעל מבנה שמונה מטוסי F-16 שתקפו והשמידו את הכור הגרעיני העירקי. הם טסו מעל מבנה התוקפים כדי להגן ולאבטח את מבצע התקיפה.
תפקיד מפתח
סא"ל מיל ר', הוא מוותיקי F-15. את רוב הקריירה שלו כטייס קרב עשה, ועושה עד היום במילואים, בטייסת 106, 'חוד החנית', טייסת 'בז' ותיקה בתל נוף. במקביל משמש ר' כטייס ניסוי במנ"ט, מרכז ניסויי טיסה ופיקד על טייסת ייחודית זו.
"אני בטייסת 106 משנת 1995. לפני כן טסתי ב'עיט' וזה היה מעבר ממטוס תת-קולי, ללא מכ"ם וללא מבער למטוס שהיו בו כל אלו, ויותר. היופי ב-F-15 הוא שעבר שינויים, שיפורים ושדרוגים. הברזל לא השתנה, אבל הקוקפיט, יכולות התמרון והחימוש עברו מהפכות עצומות. למטוסי 'בז', ובעיקר ל'רעם', יש היום יכולות שמאפשרות להם לבצע את רוב משימות התקיפה האווירית בזירות הדרום והצפון".
במטוסי F-15 דו-מושביים יש תפקיד מפתח למי שמאייש את התא האחורי, הנווט, אלא שכינוי המקצוע מיושן. במטוס קרב מודרני הנווט אחראי למגוון משימות המטוס למעט הטסתו. כולל הפעלת מערכות נשק, תקשורת וגם הובלה וקבלת החלטות. שם מקצוע מוצלח יותר הוא "מפעיל מערכות".
סא"ל ר', שהוא כאמור גם טייס ניסוי המכיר באופן אינטימי את כל מטוסי הקרב של חיל האוויר, על ההבדלים בין 'בז' ל'רעם': "'רעם' הוא מטוס יותר חדיש, יש בו שיפורים באביוניקה, נושא יותר חימוש עם יותרנקודות תלייה לחימוש. יש לו יכולת טיסה בגובה נמוך בלילה.
מעולה לתקיפת מטרות קרקע
"כללית, F-15 הוא מטוס אסטרטגי, כלומר טווחי פעולה ארוכים עם כמויות גדולות ומגוונות של חימוש. זה מטוס דו-מנועי, דו-מושבי, רמת שרידות גבוהה. אילו ההחלטה בידי הייתי קונה הרבה מטוסי F-15. כיום מייצרים דגמים חדשים F-15EX ואחרים, וזה די מדהים, כי הצורה החיצונית לא השתנתה מאז שרטטו את המטוס הזה לפני יותר מ-50 שנה עם עיפרון ונייר. כלומר זה כלי טיס מוצלח ביותר".
משה מלניק על F-15 אז והיום: "ביצעו המון קרבות אוויר אמיתיים ובאימונים וברור ש-F-15 מסוגל היה להפיל כל מטוס קרב אחר בזירה. שנית: המטוס הזה גדול בממדיו ותמיד היה מקום להכניס בו מערכות תוצרת התעשיות הביטחוניות הישראליות.
״מטוס עם פוטנציאל גידול הוא יתרון גדול. בימי כטייס קרב אוויר היה הנושא החשוב ביותר. היום אולי פחות רלוונטי, אבל F-15 הוא בעל יכולות לשאת כמות גדולה של מגוון חימושים והוא מעולה לתקיפת מטרות קרקע.
"עד היום חלק נכבד מהמבצעים הגדולים של חיל האוויר, כולל כאלו שיודעים עליהם ממקורות זרים, הם ביצועי F-15, כולל תקיפת הכור הגרעיני הסורי. אין לי שום ספק בנחיצות של הדגם החדש של F-15.
״'רעם' משופר ומשודרג. השילוב של F-35 מ ו-F-15 הוא שילוב קטלני. המחשבה היא שמטוסי 'אדיר' יפלסו את הדרך בגלל תכונת החמקנות והתחמקות ממכ"ם האויב, יחדרו למערכי האויב ואחריהם יבואו F-15 עם מטעני פצצות, טילים וחימושים בכמויות ובאיכויות גדולות. זה השילוב האווירי הקטלני של ימינו".
בחברת בואינג אומרים על F-15: הוא כמודקוטה - מטוס כזכה בונים פעם במאה שנים.
01/08/22 14:52
16.02% of the views
מאת IsraelDefense
אלוף תמיר ידעי, מפקד זרוע היבשה, הסביר במסגרת כנס הפעלת האש - FireTech שהתקיים בתל אביב ביום רביעי האחרון, אודות המוכנות של הזרוע ללחימה עתידית.
01/08/22 09:51
10.5% of the views
מאת IsraelDefense
חברות שלא איישו כנדרש את צוותי האבטחה שלהן נדרשו לשלם עוד חצי מיליון דולר בממוצע בכל תקיפה. 60% מהחברות העלו בעקבות התקיפות את מחירי המוצרים והשירותים שלהן תמונה: IBM IBM מפרסמת את הדו"ח השנתי על עלויות נזקי התקפות סייבר וחושפת כי אלו הפכו יקרות מאי פעם, עם עלות ממוצעת של 4.35 מיליון דולר לתקיפה – עלייה של כ-13% בשנתיים.
עוד עולה מהדו"ח כי הנזק של תקיפות הסייבר משפיע יותר מתמיד על הצרכנים של קורבנות התקיפה: כ-60% מהחברות שהותקפו העלו את מחירי הסחורות, המוצרים והשירותים שהן מספקות ולמעשה גלגלו את העלויות הגבוהות של הנזק על הצרכנים שלהן.
IBM מצאה כי 83% מהחברות שנכללו במחקר חוו יותר ממתקפת סייבר אחת במהלך חייהן. בנוסף מתברר כי למתקפות יש השפעה ארוכה יותר משחשבו עד כה וכמעט מחצית מהעלויות של נזקי התקיפות נוצרות יותר משנה לאחר הפריצה.
הדו"ח (Cost of a Data Breach Report) נערך בין מרס 2021 למרס 2022 ומבוסס על ניתוח מעמיק של 550 חברות ברחבי העולם אשר חוו תקיפת סייבר בעבר. הוא מספק ניתוח של הגורמים השונים המשפיעים על העלויות של נזקי התקיפות, תוך הצגת היתרונות של סביבת ענן היברידי שממתנת את עלויות התקיפה בהשוואה לתקיפות על ארגונים הפועלים בענן ציבורי או פרטי בלבד.
ממצאים מרכזיים בדו"ח לשנת 2022
כ-80% מהחברות בתחום התשתית הקריטיות אינן מאמצות את אסטרטגיית האבטחה Zero Trust.
28% ממתקפות הסייבר על ארגוני תשתיות קריטיות (למשל חברות אנרגיה או תחבורה) היו באמצעות תוכנות כופר או התקפות הרסניות. מתקפות אלה מעידות שוב על השאיפה של התוקפים למנף את המשבר העולמי בשרשראות האספקה שאותם ארגונים נסמכים עליהן.
חרף הקריאה מצד סוכנויות סייבר ממשלתיות ברחבי העולם להגברת עירנות, ושנה לאחר שממשל ביידן הוציא צו נשיאותי שמדגיש את החשיבות של אימוץ אסטרטגיית Zero Trust לחיזוק אבטחת הסייבר המדינתית, רק 21% מארגוני התשתיות הקריטיות מאמצים את גישת Zero Trust.
כ-17% מפרצות האבטחה בארגונים הללו החלו עקב תקיפה של שותף עסקי או ספק - נתון המדגיש את הסיכון הגלום באמון יתר בשותפים וספקים.
המחקר מצא גם שעלויות תקיפות הסייבר הממוצעות של ארגונים שטרם אימצו את גישת Zero Trust הסתכמו ב-5.4 מיליון דולר לתקיפה - עלייה של 1.17 מיליון דולר בהשוואה לחברות שאימצו את גישת האבטחה המחמירה הזו.
לא משתלם לשלם כופר
קורבנות של מתקפות כופר (Ransomware) שבחרו לשלם לתוקפים אמנם ניזוקו ב-610 אלף דולר פחות בממוצע (בהשוואה לחברות שבחרו לא לשלם), אבל העלות הזו לא לקחה בחשבון את היקף תשלום הכופר.
על פי דו"ח של חברת Sophos, ההיקף הממוצע של כופר ששולם ב-2021 היה 812 אלף דולר, כך שהמחיר הכלכלי האמיתי של מענה לדרישות התוקפים היה יקר הרבה יותר, ותשלום הכופר ממתברר כאסטרטגיה לא יעילה שגם מעודדת את התוקפים להמשיך ולתקוף - ומממנת את המשך פעילותם.
43% מהארגונים שנכללו במחקר נמצאים בשלבים מוקדמים או שטרם החלו ליישם שיטות אבטחה בסביבות הענן שלהם. חברות אלו נדרשו לשלם כ-660 אלף דולר יותר כתוצאה ממתקפות סייבר, לעומת ארגונים המפעילים מערך אבטחה הדוק יותר בסביבות הענן שלהם.
62% מהחברות שהשתתפו במחקר הצהירו שצוותי אבטחת המידע שלהן סובלים ממחסור בכוח אדם ואינם ערוכים לתת מענה מלא לצרכי האבטחה הארגוניים. חברות כאלה ישלמו בממוצע 550 אלף דולר יותר במקרה של תקיפה, לעומת החברות שאיישו את מערך האבטחה שלהם באופן מלא בהתאם לצרכים.
חברות שמפעילות אוטומציה ובינה מלאכותית במסגרת מערך האבטחה שלהן חסכו כ-3.05 מיליון דולר בממוצע בנזקי התקפות סייבר בהשוואה לחברות שלא הטמיעו אוטומציה באבטחה - החיסכון המשמעותי ביותר שנצפה במחקר.
סביבות ענן היברידיות הן התשתית הנפוצה ביותר (45%) בקרב החברות שהשתתפו במחקר והעלות הממוצעת של נזקי תקיפות הסייבר עבורן עמדה על 3.8 מיליון דולר – עלות נמוכה לעומת ארגונים המפעילים סביבת ענן ציבורית או פרטית, שספגו נזקים של 5.02 מיליון דולר ו-4.24 מיליון דולר בממוצע בהתאמה.
ארגונים בעלי אבטחה מותאמת לסביבת ענן היברידי הצליחו לזהות ולהכיל פרצות אבטחה 15 ימים מהר יותר בממוצע מהממוצע העולמי, שעומד על 277 ימים. הדו"ח גם מצא כי לחברות שלא יישמו נהלי אבטחה בסביבות הענן שלהן נדרשו 108 ימים יותר בממוצע כדי לזהות ולהכיל פרצת אבטחה, לעומת חברות שמיישמות באופן עקבי נהלי אבטחה בכל התחומים שלהן.
לפי המחקר, למרות מאמצים גלובליים משמעותיים לבלום תוכנות תקיפה רחבות, משך התקפות כופר ארגוניות התקצר משמעותית מחודשיים לקצת פחות מארבעה ימים - ירידה של 94% בשלוש השנים האחרונות.
כאשר חלון ההזדמנות שנותנים התוקפים לתשלום הכופר יורד למספר שעות בלבד, חשוב שחברות יתרגלו מבעוד מועד את צוות התגובה המהירה (IR) שלהן.
מנגד הדו"ח קובע כי עד 37% מהארגונים שנכללו במחקר וציינו כי יש להם תוכניות תגובה לאירועים אינם מתרגלים את צוותי התגובה באופן שוטף וקבוע.
בעוד שהרשאות גנובות ממשיכות להיות הסוג השכיח ביותר של פרצות האבטחה (19%) מתקפות דיוג מדורגות במקום השני (16%) ועלות הנזק כתוצאה מהן עלול להגיע ל-4.91 מיליון דולר.
01/08/22 14:27
9.94% of the views
מאת IsraelDefense
״הזירה המבצעית בכיפה השקופה מעלינו בנויה מיכולות של הגנה ומיכולות של התקפה, ומה שנהוג לכנות בתקשורת הזרה: "יכולות אחרות"״, אמר ראש הממשלה יאיר לפיד בטקס החילופים של ראש הוועדה לאנרגיה אטומית חיים צח - לע״מ ראש הממשלה יאיר לפיד השתתף היום (ב'), בטקס החילופים של ראש הוועדה לאנרגיה אטומית, במשרד ראש הממשלה בירושלים. אמש השתתף רה"מ לפיד באירוע פרידה מר' הוועדה לאנרגיה אטומית היוצא.
תא"ל במיל' זאב שניר מסיים שבע שנים כראש הוועדה לאנרגיה אטומית, ושירות של 49 שנים במערכת הביטחון. תא"ל במיל' משה אדרי, שרת בצהל 31 שנים. ב-11 שנים האחרונות שרת בתפקידים בכירים במערכת הביטחון.
מדברי ראש הממשלה, יאיר לפיד: "בן גוריון הקים את הוועדה לאנרגיה אטומית ב-1952. צריך הרבה חזון כדי להקים את הדבר הזה. חזון, המשמעות הבסיסית ביותר שלו היא היכולת לקחת רעיון ולצקת לתוכו סדר, כוח, בני אדם נכונים, חשיבה לטווח רחוק והרבה ירידה לפרטים. זה מה שעכשיו נמצא מולי.
״הזירה המבצעית בכיפה השקופה מעלינו בנויה מיכולות של הגנה ומיכולות של התקפה, ומה שנהוג לכנות בתקשורת הזרה: "יכולות אחרות". היכולות האחרות האלה שומרות עלינו בחיים ויישמרו עלינו בחיים כל עוד אנחנו וילדינו פה. אנחנו גאים בכם ואנחנו מודים לכם. גורלו של עם ישראל נמצא בידיים הנכונות. תודה רבה לכולם".
מדברי ראש הממשלה החליפי, נפתלי בנט: "לפני שנה קיבלנו שורת החלטות שמטרתן לחדד את ההערכות בצד שלנו להתמודדות עם הגרעין האיראני. הקצנו משאבים אדירים לסגור פערים שהדירו שינה מעיניי.
״האיראנים מתקדמים, אבל המערכת הישראלית עובדת בשנה האחרונה בכל הכח. אני מבקש מכם ויודע שאתם תמשיכו לעבוד - בלי קשר לטלטלות הפוליטיות במדינה. העתיד שלנו והביטחון שלנו לדורות, תלוי בזה".
ראש הוועדה לאנרגיה אטומית היוצא, זאב שניר: "אני חש גאווה וסיפוק על ההזדמנות שניתנה לי לעמוד בראשות הוועדה לאנרגיה אטומית. ארגון יחיד ומיוחד, מאתגר ומורכב, שאין דומה לו. זכיתי לעמוד בראש ארגון שיש לו עובדים מקצועיים ומסורים, ומנהלים טובים ואיכותיים".
ראש הוועדה לאנרגיה אטומית הנכנס, משה אדרי: "שליחות היא דרך חיים, מעשה בעל משמעות גדולה, שמקורו באמונה פנימית ולא בציפייה לרווח אישי. היום, ניתנה לי שוב ההזדמנות, על ידי ראש הממשלה, במשמרת מאוד מיוחדת, להמשיך בדרך השליחות ולהוביל בשנים הקרובות ארגון חשוב וייחודי - את הוועדה לאנרגיה אטומית ומרכזיה. בכך, להמשיך להיות שותף לקבוצה גדולה של אנשים הערבים לביטחונה, חוסנה ועתידה של מדינת ישראל".
01/08/22 08:09
8.29% of the views
מאת IsraelDefense
מטוסי החמקן ישתלבו המערך המשימות הגרעיניות של נאט"ו | גרמניה רוצה לרכוש מטוסים וחימוש תמונה: לוקהיד מרטין ארה"ב אישרה מכירת מטוסי קרב חמקניים F-35 וחימושם לגרמניה בסכום של 8.4 מיליארד דולר.
ממשלת גרמניה מבקשת לרכוש מטוסי F-35, מנועי פראט אנד ויטני F-135 PW100 למטוסים, טילי אוויר-אוויר AIM-120C וטילי אוויר-קרקע AGM-158 בעלי טווח מוגדל. העסקה כוללת גם פצצות מונחות לחייזר, מערכות ניווט GPS וציוד נלווה.
מחלקת המדינה של ארה"ב הודיעה שאספקת הנשק תשפר את יכולותיה של גרמניה להתמודד עם איומים נוכחיים ועתידיים, וכן להחליף את מטוסי הקרב הישנים טורנדו. מטוסי החמקן ישתלבו המערך המשימות הגרעיניות של נאט"ו.
01/08/22 09:20
8.29% of the views
מאת IsraelDefense
שת"פ זה אמור לענות על הצורך האירופאי הגובר-והולך ביכולות ירי רקטי רב-משגרים (MLRS) By Ronite - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56900974 חברת אלביט מערכות יבשה, יחד עם אלביט מערכות גרמניה, חתמה על מזכר שיתוף פעולה אסטרטגי עם ענקית התעשייה הביטחונית הגרמנית Krauss-Maffei Wegmann בתחום ארטילריית הרקטות.
לדברי אלביט, שת"פ זה אמור לענות על הצורך האירופאי הגובר-והולך ביכולות ירי רקטי רב-משגרים (MLRS). כחלק ממזכר הבנות זה, אלביט מערכות תספק מגוון רב של יכולות החל מתחמושת אימונים ועד לטילם ארוכי-טווח.
יהודה (אודי) ורד, מנכ"ל אלביט מערכות יבשה, אומר כי "אנחנו שמחים לעבוד עם KMW בתחום הארטילריה הרקטית. אני מאמין כי שיתוף פעולה זה הוא גם סינרגטי, בהתחשב במומחיות המובילה של החברות המעורבות, וגם בשל הדרישה ההולכת וגוברת ליכולות אש מדויקות לטווח-ארוך".
01/08/22 08:48
7.73% of the views
מאת IsraelDefense
צילום מסך מהן היתרונות והמגבלות הקיימות באמצעים עתידיים להפעלת אש? מה יהיו תנאי הסביבה עמן יתמודד צה״ל במערכות הבאות? פאנל מיוחד במסגרת כנס FireTech ניסה לענות על חלק מהשאלות. צפו.
01/08/22 08:39
6.63% of the views
מאת IsraelDefense
מסקנות וועדת אור צריכות להוות נורת אדומה בכל הקשור להערכות שירותי ביטחון פנים להתקוממות עממית של ערביי ישראל. וכזו, נמצאת מעבר לפינה אילוסטרציה. צילום: משטרת ישראל נדמה שזעזוע נפל על מדינת ישראל, "רעדה הארץ" (מתוך ועדת אור). עם פרסום דו"ח מבקר המדינה אנגלמן, היה נדמה שמערכות אכיפת החוק לא נתנו מענה לאתגרים שהציב חלק מהציבור הערבי הישראלי "בשומר החומות".
אזכיר שזאת ההתקוממות הראשונה בזמן מלחמה של ערביי ישראל. קו אדום שנחצה. וכנראה איננו קו אדום עוד.
מסקנות וועדת אור
יכולת המשטרה להתמודד עם מערכה רב-זירתית מורכבת - אירועי שומר החומות הציפו את שאלת יכולתה של המשטרה לתת מענה לאירועים רב-זירתיים מורכבים.
מודיעין. כדי שמודיעין יהיה אפקטיבי הוא חייב לחלחל לדרגי השטח. בהקשר זה נדרשת עבודה שיטתית - על מנת להבטיח זרימה של המודיעין לכלל הצרכנים הרלוונטיים.
מילואים. אירועי שומר החומות שיקפו חולשה ניכרת של מערך המילואים של משמר הגבול. אם יש כוונה להסתמך על מערך זה בהתמודדות עם אתגרי ביטחון הפנים, נדרשת עבודה משמעותית בבניין הכוח שלו במכלול תחומים.
ממשקים בין-ארגוניים. הממשקים בין גופי הביטחון השונים בכל הנוגע להתמודדות עם אתגרי ביטחון הפנים אינם סדורים, תפקודם אינו מיטבי והם אינם מביאים למיצוי מיטבי של יכולות. הדבר בולט במיוחד בממשק שבין המשטרה לבין שב"כ.
נראה שנדרשת בחינה כוללת של סמכויות הגופים השונים; האמצעים, הציוד וסדר הכוחות שעומדים לרשותם, חלוקת האחריות ביניהם, קביעת נוהלי עבודה, ובניית מנגנונים לשיתופי פעולה שיבטיחו פעילות מושכלת ומתואמת בהתמודדות עם אתגרי ביטחון הפנים.
מודל הפעלה המבוסס על תגבורים. במסגרת ההתמודדות עם אתגרי השיטור ואכיפת החוק בכלל ובערים מעורבות בפרט נעשה שימוש נרחב במודל של תגבורים כמענה לפערים.
מודל זה יכול לשמש מענה רלוונטי באופן זמני ובנסיבות ייחודיות, ולא מענה מרכזי לטווח ארוך. הזדקקות חוזרת ונשנית לתגבורים מעלה את השאלה אם היכולות המוקצות ליחידות הרלוונטיות עומדות בהלימה לאתגרים הניצבים בפניהן.
עוד מומלץ כי המשטרה והפרקליטות יפעלו למיצוי הליכי העמדה לדין של המעורבים באירועי הפרה של הסדר הציבורי על רקע גזעני או לאומני.
אופן פעולתו של הדרג המדיני חלק ממסקנות אלה נראו לי מוכרות, כמי שעסק שנים רבות בעולמות המבצעי המשטרתיים, בתוכם הפרות סדר, בחרתי לחזור קצת אחורה "לוועדת אור" או בשמה המלא, ועדת החקירה הממלכתית לבירור ההתנגשויות בין כוחות הביטחון לבין אזרחים ישראלים באוקטובר 2000.
"השער השישי" בדו"ח הוועדה עסק בסיכום והמלצות ובחרתי להביא במאמר זה את תמציתו בשם אומרם. עסקנו בשאלת הרקע לאירועים והגורמים להם. דנו בשאלת המוכנות של גורמי הביטחון להתמודד עם האירועים, ובאופן פעולתו של הדרג המדיני לקראת אירועים מסוג זה.
תיארנו בהרחבה את שהתרחש באירועים עצמם. עסקנו גם בסוגיות ספציפיות אשר ראינו אותן כבעלות חשיבות, ובמרכזן סוגיות השימוש בצלפים ובגלילוני גומי, סוגיית התחקירים והדיווחים במשטרה, ויחסי המשטרה עם המגזר הערבי.
באירועי אוקטובר 2000 רעדה הארץ. המהומות שהתרחשו בחודש זה היו חסרות תקדים. האירועים היו חריגים ויוצאי דופן מכמה בחינות. נטלו בהם חלק אלפים, במקומות רבים בעת ובעונה אחת. עוצמת האלימות והתוקפנות שבאה לידי ביטוי באירועים היתה גבוהה ביותר.
נגד אזרחים ואנשי כוחות הביטחון נעשה שימוש באמצעי תקיפה מגוונים, אשר כללו יידוי בקבוקי תבערה, שימוש בגולות מתכת שיודו בקלע במהירות גבוהה, יידוי אבנים באמצעים שונים, גלגול צמיגים בוערים ובמקרים בודדים גם ירי של אש חיה.
יהודים הותקפו בדרכים בשל היותם יהודים, ורכושם הושחת. במספר מקרים אך כפסע היה בינם לבין מוות מיד המון מתפרע, ואכן במקרה אחד נהרג אזרח יהודי עובר אורח.
נעשו נסיונות לעלות לעבר יישובים יהודיים ולאיים עליהם. צירי תנועה ראשיים נחסמו לפרקי זמן ממושכים, והתנועה ליישובים יהודיים שונים שובשה קשות וטיפול הממשלתי במגזר הערבי התאפיין ברובו בהזנחה ובקיפוח. הממסד לא גילה רגישות מספקת לצרכי המגזר הערבי, ולא פעל די על מנת להקצות את משאבי המדינה באופן שוויוני גם למגזר הזה.
לא נעשה די כדי לאכוף את החוק במגזר הערבי, טושטש לא אחת הקו המבחין בין הפלסטינים שבשטחי יהודה ושומרון ועזה לבין הערבים אזרחי המדינה.
בתהליכים אלה הולך ויוצא מן הכוח אל הפועל. אף כי המשטרה הבינה זאת, וביצעה פעולות שונות על מנת לקדם את האפשרויות, הרי שראשיה, והדרג המדיני, כשלו בתקופה שקדמה לאירועים בכך שלא נערכו כראוי לאפשרות של מהומות נרחבות, כפי שאמנם התרחשו, ושלא נדרשו להיבטים הטקטיים והאסטרטגיים הכרוכים באיום זה.
הכשל התבטא בהיעדר מדיניות ברורה לטיפול באירועים שפרצו במהלך שתי היממות הראשונות והקריטיות. הוא התבטא בהיעדר הכשרה קודמת מספקת, מבצעית ופסיכולוגית, של כוחות המשטרה לאירועים של הפרות סדר בכלל, ולאירועים מן הסוג שהתרחש בפרט.
לא היו ערוכים
הוא התבטא בהיעדר הצטיידות מספקת של המשטרה באמצעים מתאימים לפיזור הפרות סדר.
כוחות המשטרה לא היו ערוכים במוקדים הידועים מראש כמקורות אפשריים להפרות סדר. התוצאה היתה, שבמקומות רבים החלו הפרות סדר בלא תגובה כלל מצד המשטרה, ובמקומות אחרים לא היו כוחות המשטרה שהיו במקום מסוגלים להתמודד כהלכה עם המהומות. עד שהתעשתה המשטרה, צברו האירועים תאוצה והחלו להיגרם פגיעות בנפש, אשר הוסיפו לתבערה.
אופיים החריג של האירועים התמתן ושכך, ובהדרגה הושב הסדר על כנו.על רקע הממצאים שהגענו אליהם, הגיעה העת לסכם את עיקרי ההמלצות והמסקנות שמתבקשות. ממכלול הנושאים אותם בדקנו, על מנת שאירועים טראגיים מן הסוג שהתרחש לא יישנו עוד במקומותינו.
הטיפול במגזר הערבי. מדובר בנושא פנימי חשוב ורגיש ביותר, העומד על סדר היום של המדינה. בתור שכזה - הוא מחייב מעורבות, טיפול והובלה אישית מצד ראש הממשלה. הנושא הוזנח במשך שנים ארוכות, ולא טופל כהלכה. הוא דורש טיפול הן בטווח הזמן המיידי,
על המדינה לפעול לאכיפת החוק ללא רתיעה .בהקשר זה נדרש שידוד מערכות ביחס המשטרה למגזר הערבי. המשטרה ערה לכך שפעמים רבות היא אינה נתפסת במגזר הערבי כגורם נותן שירות, כי אם כגורם עוין.
על המשטרה לגלות עמדה ברורה בכל הנוגע לאכיפת החוק מול המגזר הערבי. לא אחת מתקבל הרושם, כי ננקטת גישה בלתי ברורה בהקשר זה.
השר לבטחון פנים. למשרד לבטחון פנים חשיבות רבה. המשטרה, המהווה זרוע ביצועית עיקרית של משרד זה, נושאת באחריות העיקרית לשמירה על הסדר הציבורי. ביצועה של משימה זו במדינה דמוקרטית מחייב איזונים מתמידים בין השמירה על הסדר ומניעתן של עבירות, מצד אחד, לבין שמירתן של חירויות אזרח, מצד שני.
לא כל שכן, שהדברים אמורים במצבים משבריים, ובפעולות הכנה לקראת מצבים צפויים כאלה. באשר למצבים מסוג זה, המחייבים הכרעות ערכיות הנוגעות לחיי אדם, אין השר לבטחון פנים יכול להסתפק בעמדה פאסיבית.
נדרש ממנו לעמוד על המשמר ולדאוג לכך, שיהיה בידיו כל המידע הדרוש לצורך פיקוח על עבודת המשטרה וקביעת המדיניות המנחה אותה, וכדי שיוכל לקבל החלטות מושכלות. אכן, השר לבטחון פנים אינו אמור להתערב בהחלטות אופרטיביות פרטניות של המשטרה.
הוא גם אינו אמור להתערב בהחלטות בנושאים מקצועיים, כמו חקירות. עם זאת, מחובתו לגלות מנהיגות בנושאי מדיניות, ולגבש סדר יום. בעשותו כן, עליו לדאוג לקבלת כל המידע הרלוונטי, ולקבלת ייעוץ מאנשי המטה המבצעי שבמשרדו באשר למשמעות המידע.
״שומר חומות״ הבא - מעבר לפינה
הגדלה מסיבית של התקציב המוקצה לצרכי המשטרה, היתה מסייעת לפתור חלק גדול מן הקשיים בהם נתונה המשטרה, ואנו ממליצים עליה. עם זאת, גם במצב התקציבי הקיים, ניתן לשפר את תפקוד המשטרה בנושא בו אנו דנים, חרף הקשיים התקציביים.
לסיכום. לאור תהליכי ההקצנה בחברה הערבית, חוסר היציבות השלטונית והתרבות השלטונית שאינה צופה פני עתיד, נראה כי "שומר חומות" לא יקרה עוד 22 שנה ,הוא מעבר לפינה.
התקוממות הבדואים בדרום שמטרתה הייתה בין השאר מניעת הגעת טייסים לבסיסים, ההתקממות במצב מלחמה, כל אלה מחייבים חשיבה שטרם הייתה כאן. הכתובת על הקיר ואחריות מחיקתה על מנהיגי המדינה יהיו אשר יהיו.
מערכת בחירות נוספת אינה תאפשר ציפוף השורות והבנה שאנו מאבדים את המדינה.
לא אוכל לסיים מבלי לצטט מתוך "ועדת אור" ולהסכים לכל מילה: "ככלל, פועלים המשטרה, מפקדיה ואנשיה במסירות, בנחישות, באומץ ובהתמדה ראוים לשבח, ועושים לילות כימים לביצוע תפקידיהם החיוניים בשמירת הסדר והחוק במדינה".