The headlines that made most buzz on this page
04/03/24 09:20
20.34% of the views
מאת IsraelDefense
מפעל ההרכבה מוקם ליד העיירה בה נמצאים מפעלי נוקיה תמונה : לוקהיד מרטין מטוסי קרב חמקניים יורכבו בפינלנד. חברת PATRIA מקימה מפעל הרכבה בפינלנד בו יורכבו מטוסי הקרב בלוק 4.
פרוייקט זה קשור לחוזה רכישה (9.6 מיליארד דולר) שנחתם בין משרד ההגנה הפיני לבין לוקהיד מרטין בפברואר 2022 לרכש 64 מטוסי F-35 לחה"א הפיני.
מפעל ההרכבה מוקם ליד העיירה בה נמצאים מפעלי נוקיה, ובמחצית השנייה של השנה יחלו עבודות בניית המפעל.
עיקר העיסוק של המפעל יהיה בתחומי תחזוקת המטוסים ומנועיהם. שר ההגנה של פינלנד אנטי הקנן אמר שההסכם החדש יעביר לפינלנד כמות גדולה של מידע וידע על מנועי החמקנים ותחזוקתם. צפי שבשלב הראשון יעבדו במפעל 100 עובדים.
חברת פטריה היא בבעלות של ממשלת הלסינקי (50.1 אחוזים) והיתר של החברה הנורווגית קונגסברג. פטריה היא גם הבעלים של מחצית מתאגיד הנשק הנורווגי NAMMO. יתכן שבעתיד יוכשר המפעל גם לייצור חלקים ורכיבים של מטוסי F-35.
דפנס ניוז מדווח כי מטוסי F-35 של פינלנד ביצעו ניסויים בפעולה בתנאי מזג אוויר קיצוניים באזורים הארקטיים בצפון המדינה כאשר מספר שעות האור מצומצם. חה"א הפיני מתאמן בהמראות ונחיתות של מטוסי קרב על כבישים ראשיים ברחבי המדינה.
04/03/24 11:04
18.64% of the views
מאת IsraelDefense
המאבק הציבורי גרם לכך שכב"ה תעמיד נהלי בטיחות ונהלי חירום חיוניים לרשות הציבור שזקוק להם - מדובר בהישג אדיר לקהילות העוסקים בבטיחות צילום: דני קרוננברג לפני למעלה משנה חשפתי ב"ישראל דיפנס" כי הרשות הארצית לכבאות והצלה (להלן:כב"ה) מסתירה מהציבור נהלים לטיפול בתקריות חומרים מסוכנים.
לאחר מכן חשפתי שכב"ה מסתירה מהציבור את הנוהל לטיפול בדליקות של רכב חשמלי, למרות שקיים נוהל בלתי מסווג בנושא כבר משנת 2012.
לפני כחודשיים פרסמתי שלמרות עתירה אזרחית שהוגשה בנושא, כב"ה עדיין לא מפרסמת את נהליה לציבור.
ואולם לפני מספר ימים (21.2.24) התקיים דיון בבית המשפט המחוזי בלוד לגבי העתירה, ובית המשפט הורה לכב"ה לפרסם את מאות הנהלים שהוסתרו מהציבור.
סעיף 6 (א) בחוק חופש המידע קובע כי "רשות ציבורית תעמיד לעיון הציבור את ההנחיות המינהליות הכתובות שעל פיהן היא פועלת ושיש להן נגיעה או חשיבות לציבור".
בדיון שנערך בפני כבוד השופט ד"ר שמואל בורנשטיין, רשות הכבאות טענה כי נציב כבאות והצלה הקים ועדה מיוחדת לעדכון הנהלים לקראת פרסומם, אך מנגד נטען שהוועדה קמה כבר לפני כמעט 9 חודשים ומאז לא פרסמה אף נוהל.
כמו כן, נטען שהנהלים המוסתרים הינם מאוד ותיקים, וחלקם קיימים כבר משנת 2012.
עוד טענה כב"ה כי יש בעיה מסוימת בכל הקשור לנהלים שהציבור מסתמך עליהם כ"לקוח" של הכבאות, למשל נהלי הגנה מאש (המחייבים לדוגמה קבלנים בהתקנת מערכות גילוי וכיבוי אש).
בית המשפט הבהיר שעדכון נהלים אינו פוטר מעמידה בדרישות חוק חופש המידע, ומציות להחלטות היחידה לחופש המידע במשרד המשפטים שהורתה לפרסם את הנהלים.
בית המשפט גם הבהיר שאם נהלים, שרשות פועלת על פיהם, נמצאים בהליך עדכון, יש לפרסמם אך ניתן לציין כי הם בהליכי עדכון וגירסתם המעודכנת תפורסם בהמשך.
כבוד השופט ד"ר שמואל בורנשטיין גם הבהיר שאם נהלים מסוימים ימצאו בהליך עדכון זמן ארוך ובלתי סביר, ניתן יהיה להגיש עתירות נפרדות בעניין זה.
מכאן ניתן להסיק כי רשות ממלכתית אינה יכולה לעשות תרגיל שבאמצעותו היא תכריז לאורך שנים שנוהל מסוים הינו בהליך עדכון, ובכך בית המשפט התווה את הדרך להתנהלות ראויה של רשויות ממלכתיות.
בהתאם להחלטת בית המשפט ובהסכמת הצדדים נקבע מתווה שלפיו כב"ה תפרסם את הנהלים האמורים, על פי הנדרש בחוק חופש המידע, בשלוש פעימות:
1. תוך שבועיים יפורסמו באינטרנט לפחות 10 נהלים של כב"ה.
2. תוך חודשיים יפורסמו יתרת מאות הנהלים של כב"ה שיש לפרסם.
3. תוך שלושה חודשים כב"ה תפרסם רשימה של שמות נהלים חסויים מבחינה ביטחונית.
המאבק הציבורי גרם לכך שכב"ה תעמיד נהלי בטיחות ונהלי חירום חיוניים לרשות הציבור שזקוק להם, ומדובר בהישג אדיר לקהילות העוסקים בבטיחות, בחומרים מסוכנים, ובבטיחות אש.
החלטת בית המשפט תגרום לקידום המקצוענות בתחומים אלו, ותהווה נקודת מפנה בזמינות המידע לרשות כל אנשי המקצוע, ולרשות הציבור הרחב.
העתירה גם גרמה לכך שכב"ה מבצעת בימים אלו מבצע ענק לעדכון הנהלים (שאת חלקם באמת יש לעדכן מאחר והם אינם טובים), ולכן השופט ציין שהעותר זכה להצלחה גדולה יותר מאשר העותר ביקש בעתירתו.
יש לקוות שכב"ה תבצע עדכון יסודי ואיכותי לנהלים, ובעקבות כך כב"ה תפרסם נהלים מעולים, ברמה שלא תפחת מנהלי הכבאות במדינות המתקדמות בעולם.
תגובות להחלטת בית המשפט
תגובת פרקליטות המדינה בשם הרשות הארצית לכבאות והצלה: הרשות הארצית לכבאות והצלה מעמידה לעיון הציבור נהלים רבים ובמיוחד הנהלים בנושא הגנה מאש.
לאחר פנייתו המתוארת של הכותב, הרשות החלה בתהליך עבודה מאומץ שבסיומו כלל הנהלים שיש להעמיד לעיון הציבור יפורסמו באתר האינטרנט שלה. בניגוד לנטען לאורך הכתבה, בשום שלב הרשות לא "הסתירה" נהלים מהציבור.
יחד עם זאת, כאמור, הרשות תפעל לשיפור גישת הציבור לעיון בנהליה על ידי פרסום נהלים נוספים באתר האינטרנט.
העמותה לקידום בטיחות האש בישראל מסרה שהיא מברכת את הרשות הארצית לכבאות והצלה על השיפור הצפוי בגישת הציבור לעיון בנהליה, על ידי פרסום נהלים נוספים באתר האינטרנט של הרשות, באופן שיאפשר נגישות למידע הנדרש לצורך קידום בטיחות האש בישראל.
עו"ד שמואל שטיינר, חבר ועד אגודת חוקרי הדליקות, ממקימי המכללה למדעי האש בקיסריה, והעוסק בתחום בנזיקין בנושאי ביטוח ונזקי אש, הגיב לידיעה ומסר כי פרסום נוהל חקירת דליקות של כב"ה, חשיפת נהלי טיפול בדליקות בתרחישים שונים, ופרסום נהלים הקשורים למיגון אש, יסייעו מאוד לעבודתם החיונית של חוקרי דליקות עצמאיים המספקים שירותים חיוניים לחברות ביטוח ולגורמים נוספים.
עו"ד שטיינר ציין כי חברות הביטוח מערימות קשיים על המבוטחים בקבלת תגמולי ביטוח בגלל שחקירות כב"ה הן לעיתים שטחיות, ולעיתים חסר בהן מידע חשוב כגון כרונולוגיית היומן המבצעי, מה היה מצב האש בזמן הגעת הכבאים, עם איזה אמצעי כיבוי הגיעו הכבאים, האם אמצעי הכיבוי היו מתאימים לאירוע, מתי הושגה שליטה באש, וכדומה.
עוד הוסיף עו"ד שטיינר כי הרשות הארצית לכבאות והצלה לא פרסמה מעולם את נוהל ביצוע חקירת דליקות, ובכלל כך לא פורסם מידע לגבי הסמכויות לתשאול עדים, כיצד לאסוף ולשמור על ראיות, מהו מבנה של דו"ח חקירת דליקה, איזה מידע חייב להיות בדו"ח חקירת דליקה, איזו ההכשרה חייב חוקר דליקות לעבור על מנת שהוא יוסמך, וכדומה.
עו"ד רוני שדה, יו"ר לשכת ממוני הבטיחות בישראל, מסר שהוא תקווה כי פירסום נהלי כב"ה יבהיר למינהל הבטיחות כי עליו מוטלת החובה, החל מתיקון מספר 11 לפקודת הבטיחות בעבודה, לפרסם את נהלי מפע"ר באמצעות תקנות, ולכל הפחות באמצעות הוראות בטיחות שיפורסמו באתר האינטרנט של מינהל הבטיחות ובהקדם האפשרי ברשומות, ויפה שעה אחת קודם.
המחבר הוא מהנדס יועץ בתחום החומרים המסוכנים, ומכין חומרי הדרכה וחוות דעת מומחה בנושאי בטיחות וחומרים מסוכנים.
גילוי נאות: מחבר המאמר מנהל בימים אלו הליך משפטי נגד הרשות הארצית לכבאות והצלה, בנושא הקשור לנהלי טיפול בתקריות חומרים מסוכנים, הגיש את העתירה המינהלית נגד הרשות הארצית לכבאות והצלה בדרישה שתפרסם לציבור את כלל נהליה כנדרש בחוק חופש המידע, וטוען כי מחובתה לפרסם הנחיות בעברית גם לגבי מניעת פיצוצי אבק דליק מרחף, ולאכוף עמידה בהנחיות אלו, על מנת לשמור על ביטחון הציבור.
את הרשות הארצית לכבאות והצלה מייצג עו"ד יהונתן שטראוס מפרקליטות מחוז מרכז (אזרחי). מטעם כב"ה השתתפו בדיון עו"ד עמנואל הלון מהלשכה המשפטית של כב"ה ומר יריב אגמון - הממונה על חופש המידע בכב"ה.
מספר העתירה המינהלית בבית המשפט: עת"מ 26351-07-23
04/03/24 09:25
17.51% of the views
מאת IsraelDefense
מדובר בסירות קטנות לא מאויישות שעליהן מותקן ציוד אלקטרוני Saildrone photo
יחידות של צי ארה"ב, בריטניה, סעודיה ובחריין קיימו באחרונה שני תרגילים ימיים שבחנו הפעלה רב-לאומית של כשב"מי שטח רובוטיים לא מאויישים מסוג USV באזורי המפרץ הערבי.
מדובר בסירות קטנות לא מאויישות שעליהן מותקן ציוד אלקטרוני (SAIL DRONES) שמשייטות בים בכוח אנרגיית השמש והרוחות, לכלים גדולים יותר מסוג זה יש מנועי דיזל.
בתרגילים, מדווח UK DEFENSE JOURNAL, השתתפו שבע אניות מלחמה מסוגים שונים של ארבע הציים.
בתרגילים נבחנה אפשרות להפעלת קבוצות גדולות של סירות רובוטיות כאלו ש"ישמשו עיניים ואוזניים לאניות מלחמה גדולות שמפליגות במי המפרץ, כאשר הכשב"מים אוספים מודיעין ומשדרים את המידע ישירות לאניות פיקוד ולמפקדות בחוף.
התרגילים בוצעו מול חופי סעודיה, ונבחנה אפשרות ניצול העובדה שסירות כשב"ם כאלו יכולות להישאר בים לתקופות ארוכות, כמעט בלתי מוגבלות בתנאי שיש שמש, ולנצל את החייישנים והציוד האלקטרוני לאיסוף מודיעין.
התברר בתרגילים שהכלים איתרו וזיהו עצמים שונים במרחבי הים במפרץ והעבירו את החומרים לחדרי מבצעים לרשות מבצעי החלטות.
04/03/24 08:54
16.38% of the views
מאת IsraelDefense
למעלה מ-3,000 אנשי צבא עם 700 כלי רכב התאמנו ובחנו את יכולותיהם https://shape.nato.int/stde24/newsroom/news-/exercise-brilliant-jump-202... תרגיל NATO Brilliant Jump 2024, חלק מסדרת התרגיל Steadfast Defender, הסתיים בהצלחה ביום רביעי, 28 בפברואר 2024 באזור האימונים של Drawsko Pomorskie בצפון פולין.
"התרגיל הוכיח את רמת הנכונות הגבוהה של בעלות ברית נאט"ו שלנו לפרוס במהירות, להשתלב ולהרתיע ולהגן באופן קולקטיבי על שטח הברית. אני סמוך ובטוח כי כוח המשימה המשותף שלנו עם מוכנות גבוהה מאוד (VJTF) מאומן, מיומן ומסוגל להגיב לכל איום בכל עת מכל כיוון", אמר דובר JFC Brunssum, קולונל פרנק ורדה.
במשך יותר משבוע, כוחות בעלות הברית מאלבניה, פולין, ספרד, טורקיה ובריטניה, המרכיבים את ה-VJTF, חידדו את כישוריהם בפריסה מהירה, מוכנות והיענות.
למעלה מ-3,000 אנשי צבא עם 700 כלי רכב התאמנו ובחנו את יכולותיהם.
התרגיל, שנערך בפיקודו של פיקוד הכוח המשותף ברונסום, הוא תרגיל התראה והיערכות ברמה מבצעית וטקטית שמטרתו לחזק את עמדת ההרתעה וההגנה של הבריתות.
בסיום התרגיל, חיילי VJTF נעו מזרחה ברחבי המדינה כדי להצטרף לכוחות אחרים בתרגיל Dragon 24 בהובלת פולין.
04/03/24 08:55
14.12% of the views
מאת IsraelDefense
סבא"א העריכה בדוח הרבעוני שלה כי נכון ל-10 בפברואר, מלאי האורניום המועשר הכולל של איראן עמד על 5,525.5 ק"ג - עלייה של 1,038.7 ק"ג Credit: via REUTERS איראן הקטינה את כמות האורניום המועשר לדרגת 60 אחוזים – כך קובע דוח מסווג של הוועדה לאנרגיה אטומית בווינה, שחיבר מזכ"ל סבא"א רפאל גרוסי.
רשת CNN מדווחת כי בחודש אוקטובר אשתקד היו לאיראנים 128.3 ק"ג אורניום מועשר עד דרגת 60 אחוזים. לפי הדו״ח החדש, כמות זו ירדה לכ-121.5 ק״ג.
הפחתת הכמויות נעשתה על ידי עירוב 31.8 ק"ג מהכמות עם אורניום שהועשר ברמה של שני אחוזים בלבד.
לעומת זה, קובע הדוח, יש עליה קבועה בכמויות האורניום המועשר ברמה של 20 אחוזים – מ-567.1 ק"ג באוקטובר ל-712.2 ק"ג בפברואר השנה.
מומחים הגיבו לדוח ואמרו כי "אין סימן שהקטנת האורניות תשפיע על 'מועד הפריצה', שהוא הזמן הנדרש כדי לייצר כמות מספקת של אורניום ליצירת נשק גרעיני.
שני מומחים, אריק ברואר מארגון 'יוזמת האיזון הגרעיני' ובנהאם בן-טלבו מקרן 'הגנת הדמוקרטיות', אמרו ל-CNN שאיראן יכולה לייצר כמה פצצות גרעין מכמות האורניום שיש בידיה עתה, אפילו אחרי הקטנת הכמות.
04/03/24 08:53
12.99% of the views
מאת IsraelDefense
באתר פוליטיקו מעלים שאלות לגבי השימוש של צה״ל במערכת ממוחשבת לבחירת מטרות בעזה - ״צריך שארה״ב תשלוט בטכנולוגיה של בעלות בריתה בחו"ל״, טוענים בכתבה צילום: דובר צה״ל | חיל האוויר בינה מלאכותית ומלחמה מהווים שילוב שמצית את הדימיון למליונים מסביב לעולם. מכונה ממוחשבת שלוקחת החלטות בשבריר שנייה, ללא אדם בלופ, ועושה את התקיפות יעילות באלפי מונים יותר מהחלטה אנושית - נחשבת לגביע הקדוש בעיני רבים.
יכולת כזו יכולה להפוך בין לילה צבא בינוני לצבא מעולה, כאשר כל המשתנים האחרים נשארים קבועים (סד״כ, סוגי אמל״ח וגיאוגרפיה). בסך הכל משפרים את תהליך קבלת ההחלטות והקסם מתרחש.
ובכן, פרסום עדכני של אתר politico שואל שאלות לגבי מערכת בינה מלאכותית שצה״ל לכאורה משתמש בה במלחמה בעזה. המערכת ״הבשורה״ או The Gospel system, היא מערכת בינה מלאכותית שפיתח צה״ל שלכאורה, מתכננת תקיפות. כך לפי הפרסום.
הפרסום של פוליטיקו מבוסס על כתבה באתר ״שיחה מקומית״ שלכאורה רומזת על החלטות מבצעיות בצה״ל שהביאו לגידול בהרג בלתי מעורבים בלחימה בעזה. את ההחלטות מייחסים בכתבה למערכת ״הבשורה״.
״לפי התחקיר, סיבה נוספת לפגיעה באזרחים וריבוי המטרות בסבב הנוכחי הוא שימוש נרחב במערכת "הבשורה", הבנויה במידה רבה על בינה מלאכותית, ויכולה "לייצר" מטרות באופן כמעט אוטומטי בקצב העולה בהרבה על מה שהתאפשר בעבר בצבא באמצעות בני אדם בלבד״, כותבים בשיחה מקומית.
בכתבה נטען כי לפי הודעה של דובר צה"ל מ-2 בנובמבר, "מפעל המטרות" שהצבא מפעיל במלחמה הנוכחית מבוסס על מערכת "הבשורה", ה"מאפשרת שימוש בכלים אוטומטיים לייצר מטרות בקצב מהיר, ופועלת באמצעות שיפור חומר מודיעיני מדויק ואיכותי בהתאם לדרישה". על פי הפרסום, המערכת ממליצה בזמן אמת היכן כדאי להפציץ.
צה״ל פרסם תגובה לכתבה וטען כי הכתבה ״רצופה באי-דיוקים ובטענות בלתי- מבוססות ביחס לתהליכים המודיעיניים והמבצעיים הנוגעים לתקיפת מטרות ברצועת עזה, ובכלל זה אופן הפעולה של מערכת "הבשורה".
באופן כללי, הכתבה מציגה דברים באופן מגמתי ומטעה. ניתן לשער כי הכתבה מתבססת על תדרוכים ומקורות בלתי-מוסמכים, שניכר שלא היו מעורבים בחודשים האחרונים בתהליכים המבצעיים המתוארים בכתבה״, נכתב בפרסום רשמי של צה״ל.
״בשנים האחרונות, צה"ל פיתח מערכת לניתוח ומיצוי מודיעין המכונה "הבשורה", המשלבת טכנולוגיה בסיסית של בינה מלאכותית. כפי שפורסם בעבר, המערכת הוכנסה לשימוש בשנת 2021 במהלך סבבי לחימה נגד ארגוני הטרור ברצועת עזה.
״המערכת מצליבה שכבות שונות של מידע מודיעיני, ועל בסיס זה מספקת לחוקרי מודיעין המלצות ביחס לנכסים החשודים כמטרות צבאיות פוטנציאליות. מטרתה היא לסייע לחוקר באמצעות קיצור לוחות הזמנים הנדרשים לאיסוף החומר ולהצלבתו, בהשוואה לעבודה שהיה עושה חוקר המודיעין לבדו.
״ביחס לכל המלצה פרטנית, המערכת מספקת לחוקר את המידע עליו היא מתבססת, באופן המאפשר לחוקר לאסוף ולהבין בקלות את המידע שעליו נשענה, ואז לערוך בחינה עצמאית אנושית של החומר המודיעיני.
״רק לאחר בחינת ההמלצה של המערכת, לרבות בדיקה עצמאית של המידע שבבסיס ההמלצה, ותוך התחשבות במידע רלוונטי נוסף, אם קיים, ימליץ החוקר האם לאשר את המטרה בהתאם לתו"ל הפללת המטרות של אמ"ן, הקובע את אמות המידה והתנאים להפללת מטרות צבאיות וחל גם על הפללות המתבצעות בסיוע מערכת "הבשורה".״
התשובה של צה״ל לא הרשימה כנראה את פוליטיקו. בכתבה באתר מעלים תהיות לגבי מה צה״ל מסתיר.
״לתשובות נוספות על לוחמת הבינה המלאכותית של ישראל יש פוטנציאל להדהד בארה"ב, ליצור דרישות מארה"ב לשלוט בטכנולוגיה של בעלות בריתה בחו"ל וליצור תחום מדיניות מסובך עבור מחוקקים בארה"ב המעוניינים להשתמש בבינה מלאכותית בשדות הקרב העתידיים״, כותבים בפרסום.
״כאלו שעוקבים אחר מדיניות לוחמת AI בארה"ב, טוענים שישראל מעוותת את מטרת הטכנולוגיה - משתמשת בה כדי להרחיב את רשימות המטרות במקום להגן על אזרחים. ולדבריהם, ארה"ב צריכה להזהיר את צה"ל בגין הפרת האתיקה הזו.״
על פי הכתבה, ארגוני זכויות אדם פחות מתעניינים כרגע באיזו טכנולוגיה משתמש צה״ל, אלא שמים דגש על תוצאות הלחימה.
"הייתי במספר פגישות עם אנשים מתחום זכויות אדם, בפגישות עם הממשל, ולא שמעתי שבינה מלאכותית עלתה באופן מיוחד", אמר חאלד אלגינדי, מנהל התוכנית לענייני פלסטין ופלסטינים-ישראל במכון המזרח התיכון.
כשנשאלה על היקף השימוש של ישראל בבינה מלאכותית במלחמה, סגנית היועצת לביטחון לאומי של הבית הלבן לסייבר וטכנולוגיה מתפתחת, אן נויברגר, מיהרה להתייחס לסכנות של הטכנולוגיה בלוחמה.
"אנחנו באמת מודאגים ממערכות AI", אמרה נויברגר בראיון. "זו הסיבה שהנשיא עבד כל כך מהר כדי להוציא את הוראת הביצוע שלו בנושא AI.״
ההוראה הביצועית שאליה התייחסה - שפורסמה באוקטובר - מספקת קווים מנחים לשימוש בבינה מלאכותית על ידי צבא ארה"ב וסוכנויות ביון.
סיבה נוספת שאולי הטכנולוגיה לא זוכה לתשומת לב רבה בוושינגטון: "לאף אחד אין תובנה, כולל, הייתי אומרת לקובעי מדיניות בארה"ב, כיצד ישראל מנהלת את המלחמה הזו", אמרה שרה יגר, מנהלת ב-Human Rights Watch.
"אנחנו רואים את התוצאה בנפגעים האזרחיים ובבניינים ההרוסים, אבל מבחינת הטכנולוגיה וחשבון המידתיות פשוט אין לנו מושג. זה כמו קופסה שחורה."