זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
The headlines that made most buzz on this page
28/08/23 17:15
12.2% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אנחנו כבר בשלהי הקיץ, והילדים עוד מעט חוזרים לבית הספר, אבל החגים ממש מעבר לפינה: למקרה שלא שמתם לב, ערב ראש השנה רחוק מאיתנו מרחק של שבועיים וחצי. תקופת החגים היא ארוכה – אמנם לא כמו החופש הגדול, אבל שלושה שבועות וחצי זה לא דבר שהולך ברגל, ושוב ההורים צריכים לחשוב מה לעשות עם הילדים בימים אלה. אני, באופן אישי, מעדיף שהילדה שלי תיצמד למשחקי מחשב במקום לשטף הסרטונים הבלתי נגמר בטיק טוק, וגם קצת באינסטגרם – אם היא בכלל מקשיבה לי. בכל מקרה, אני רוצה חוצץ לחומת הרעש ששתי האפליקציות האלה עלולות לגרום.
אחד האמצעים שיכולים לספק תשובה לכך הן האוזניות Barracuda Pro של רייזר, שהיא בין היצרניות הבולטות בשוק המשחקים. רייזר נוגעת בכל תחום שקיים בשוק – כולל אפילו מחשבים. Barracuda Pro הן אוזניות קשת גדולות עם כריות שמכסות את האוזניים במלואן. הן אמנם מיועדות קודם כל למשחקים, אבל אפשר בהחלט לכנות אותן אוזניות היברידיות, כי הן מכוונות היטב גם לצריכת מדיה. בתפקיד הזה, כקצה מכונת השמע לצריכת תכנים, הן מספקות במת צליל שאמנם מרוכזת בבס איכותי, אבל לא מחסירה דיוק גם מצלילי הביניים ומהטרבל. לכן, גם אם אתם לא מגדירים את עצמכם כאודיופילים, ההנאה מהקשבה למוזיקה מהמחשב באמצעותן צפויה להיות לכם רבה במיוחד.
האיכות הקולית הזו כמובן באה לידי ביטוי גם בעת שמשחקים במשחקים, והאוזניות המדוברות מציעות פרטים רבים יותר שניתן להאזין אליהם מאשר אם משתמשים ברמקולים של המחשב. על ידי שילוב של עוצמות ויכולת כיוונון, תוכלו אף להבחין מאין מגיע הקול. הדרייברים מסוג TriForce Bio-Cellulose בגודל 50 מ"מ בהחלט מספקים את הסחורה.
לא שומעים את הטלוויזיה או את הקומקום
Barracuda Pro הן אוזניות ANC, והן מציעות השתקת קולות טובה מאוד בסביבה הביתית. גם ברמת שמע נמוכה יחסית, של כ-50%, הקולות מהטלוויזיה נעלמו להם ברקע, וגם את רעשי הקומקום לא ממש תשמעו, גם בזמן הרתחת מים. אפשר לבחור גם לוותר על השתקת הקולות, או לשמוע היטב את רעשי הסביבה, אבל אני חובב השתקת רעשים – בבית וגם ברחוב.
המיקרופון מובנה, אלא שאיכות הדיבור במשחקים מרובי משתתפים הייתה בינונית במקרה הטוב.
אם שמים את המחיר בצד, האוזניות הללו מספקות את חוויית המשחקיות המבוקשת באיכות גבוהה, מתאימות למרחב של מכשירי משחק, וגם אם תשתמשו בהן בצימוד לטלפון שלכם אתם תיהנו
מה עם המשקל? הוא עומד על 340 גרם. אולם, למרות המשקל, שהוא לא קטן לאוזניות קשת, הן נוחות מאוד לשימוש, ולא הרגשתי בעיית נוחות גם לאחר שעות שהן היו על הראש שלי. הגם שכמה טיפות זיעה חדרו אל מתחת לכריות של האוזניות, זה לא היה ולו לרגע ברמה שדורשת את הורדתן. בנוסף, מכיוון שניתן לכוון אותן היטב לגודל הראש ולמיקום האוזניים, הן לא זזו ממקומן גם כשממש ניסיתי.
מדובר באוזניות שמתחברות באמצעות Bluetooth 5.2 – חיבור שבמשחקים בא לידי ביטוי בשיהוי קטנטן, אבל עדיין מורגש. במקום זה עדיף להשתמש באפשרות השנייה – חיבור באמצעות דונגל USB-C בתדר 2.4 גיגה-הרץ, שמתאים לחיבור האוזניות ל-Switch של נינטנדו ול-PlayStation 4/5 של סוני, אבל לא ל-Xbox של מיקרוסופט.
Barracuda Pro של רייזר. צילום: יח"צ
אפשר להשתמש באוזניות האלה גם בטלפון
Barracuda Pro הן אוזניות שכאמור, מיועדות לשימוש במכשירי משחקים, אבל ניתן להשתמש בהן גם בטלפון, באמצעות חיבור בלוטות' סטנדרטי. גם במקרה הזה הן עושות עבודה לא רעה בכלל, על אף שהן תומכות בתקן AAC בלבד. בחנתי אותן ברוחב בעוצמה של כ-50% לערך, כמו בבית, וגם אז, מערכת השתקת הקולות עבדה היטב במצב הפעולה המלא שלה. הקולות הסטנדרטיים מסביב, כולל רעש המכוניות מהכביש הצמוד, הושתקו באיכות גבוהה, ורק האמבולנסים עם הצופרים המחודדים שלהם, וכן צעקות רמות של אנשים, הצליחו לחדור את המוזיקה.
השיחות שביצעתי תוך שימוש באוזניות הללו היו יוצאות מן הכלל, ובצד השני, בשיחה אחר שיחה, התרשמו לטובה מהאיכות במצב ה-ANC – הרבה יותר טובה מאשר הדיבור במהלך משחקים. ביטול המצב כמובן הכניס הרבה רעשים, בוודאי במצב השמיעה הסביבתית – שלא אהבתי, מאחר שפתאום, הרוח נשמעה חזק מאוד, ואלה דברים שלא מרגישים בלי אוזניות. אלא שעדיין, במצב ANC, גם ללא מוזיקה, הקולות מסביב היו בעוצמה הנמוכה בכ-50%, גם בזכות המבנה העוטף והמלא של האוזניות.
דבר נוסף שקצת התאכזבתי ממנו היה שבעת ניהול שיחה פנים אל פנים התברר שכדאי להוריד את האוזניות מהאוזניים בכלל, גם במצב שבו ה-ANC מבוטל.
Barracuda Pro, שמיובאות לארץ, כמו כל המותגים של רייזר, על ידי בנדא מגנטיק, אינן אוזניות זולות – הן עולות 1,199 שקלים במחירי שוק. אולם, אם שמים את המחיר בצד, הן מספקות את חוויית המשחקיות המבוקשת באיכות גבוהה, מתאימות למרחב של מכשירי משחק, וגם אם תשתמשו בהן בצימוד לטלפון שלכם אתם תיהנו – כמובן, אם אתם מאלה שמעדיפים אוזניות קשת מסיביות ולא אוזניות נטולות חוטים קלאסיות.
28/08/23 14:24
9.76% of the views
מאת אנשים ומחשבים
דרימוורקס הוא בין אולפני הקולנוע המצליחים ביותר בהוליווד. מסרטי אנימציה כגון שובר הקופות האחרון שלהם, רובי נגד הזרם, תפוס ת'כריש, נסיך מצרים וסדרות להיט דוגמת שרק ובייבי בוס, ועד לסרטים לא מונפשים, בהם להציל את טוראי ראיין ואמריקן ביוטי, אנשי דרימוורקס עומדים מאחורי לא מעטים מהסרטים הגדולים שיצרה תעשיית הקולנוע בעשורים האחרונים. זה די מתבקש כשמדובר באולפנים שהקימו המנהל לשעבר של חטיבת האנימציה של דיסני, ג'פרי קצנברג, המפיק המוזיקלי האגדי דיוויד גפן וסטיבן שפילברג, שאותו אין צורך להציג, וכשהוא התחיל עם גב פיננסי של פול אלן, שיחד עם ביל גייטס ייסד את מיקרוסופט.
הצופה הממוצע באחד הלהיטים של דרימוורקס, ודאי מהשנים האחרונות, יבחין שהם משופעים בטכנולוגיה. שהיא זו שמאפשרת אותם, שמייצרת את הוויז'ואלים המרהיבים – בפרט בסרטים המצוירים. אלה נוצרים באמצעות ה-AI. מילת הקסם הזאת, ובפרט זו היוצרת (ה-Gen-AI), מסייעת להביא לעולם את נפלאות סרטי האנימציה.
"אנחנו רואים את הטכנולוגיה כדבר שמאפשר לקהילת האומנים שלנו ליצור את האומנות שלהם, שמספר את הסיפור שלנו. אנחנו מנסים – ומצליחים – להסיר באמצעות הטכנולוגיה גבולות", אומר סקוט מילר, סגן נשיא ואחד מבכירי המנהלים הטכנולוגיים בדרימוורקס, בראיון לאנשים ומחשבים.
באמצעות איזו טכנולוגיה אתם עושים את זה?
"אנחנו משתמשים באפליקציות של צד שלישי, שלמשל יוצרות אפקטים, במעבד תמונות, בפרימו, שהוא כלי טכנולוגי עשיר מאוד שמיועד לאנימטורים, ובטכנולוגיות רבות של נט-אפ, כגון תחנות עבודה מקצועיות וה-Profile Services שלה, לתשתית. נט-אפ היא הספקית העיקרית של האחסון שלנו, ולנובו – של השרתים".
סקוט מילר, סגן נשיא ואחד מבכירי המנהלים הטכנולוגיים בדרימוורקס. צילום: יח"צ
דרימוורקס לא מאמינה בענן כמקום האחסון הראשי של הדאטה שלה, אלא מוסיפה ללכת בדרך ה-"ישנה" של לשמור את הנתונים אצלה – האון-פרמיס. "הענן הוא בעבורנו משלים של האון-פרמיס", מציין מילר. הסיבות העיקריות לכך הן הביצועים המהירים יותר כשהמחשוב אצלם והאינטראקטיביות עם הקהילה האומנותית, שהענן מקשה עליה, לפחות לפי בן שיחי. "מאחר שהענן יוצר רשת שרחוקה ממשתמשי הקצה, לוקח למידע ולתקשורת בין חברי הקהילה להגיע זמן לזה (או, בקיצור, Latency – השהיה), מה שעושה את העבודה על הסרטים ליותר קשה ומסורבלת", לדבריו.
הזכרת את נט-אפ. באילו מוצרים שלה אתם משתמשים?
"אחד מהם הוא On Tap – מערכת הפעלה של שרתי קבצים, שרצה על החומרה של נט-אפ עצמה. אנחנו משתמשים בפתרון הזה בעיקר לכך ולאחסון אשכולות גדולים של מידע. בנוסף, אנחנו משתמשים בפתרון הגיבוי שלה, NSB, בפתרון האבטחה, בעיקר נגד כופרות, ובשירות ניטור שרתי הקבצים, כדי לוודא שהם רצים כמו שצריך".
איך אתם מוודאים שהמידע שלכם מאובטח כמו שצריך? שמידע על הסרטים החדשים שלכם וחלקים מהם לא דולפים למתחרים או למדיה?
"אנחנו מאבטחים את המערכות עם המוצרים הטובים ביותר בשוק, ו-וידוא שכל העובדים והמנהלים אצלנו ואצל שותפינו שומרים על המידע כמו שצריך. אנחנו מתמקדים בעיקר באבטחה של הדאטה בזמן הייצור, בהבטחה שהנתונים נגישים רק לאלה שעושים את הסרט. אנחנו עושים זאת באמצעות הצפנה".
על אילו פרויקטים אתם עובדים ביחד עם אנשי נט-אפ?
"יש כמה פרויקטי מפתח שאנחנו עובדים עליהם ביחד. אחד מהם הוא להעביר מחוות השרתים לענן מידע שאנחנו בכל זאת מוכנים להעביר אליו. בניגוד לפתרונות אחרים, הפתרון הזה מאפשר היטב לעובדים מרחוק שלנו ובקהילה האומנותית שלנו לעבוד על הקבצים. כמו כן, אנחנו עובדים ביחד על אבטחה של סביבות עבודה, ובמסגרת זו מנטרים בצוותא התנהגות נורמלית ולא נורמלית של משתמשים. אנחנו מאפיינים התנהגויות נורמליות כדי לגלות את אלה הלא נורמליות".
שלומי פרייס, מנכ"ל נט-אפ ישראל. צילום: נדב כהן יונתן
שלומי פרייס, מנכ"ל נט-אפ ישראל, אומר בהקשר זה כי "הפתרונות והחידושים הטכנולוגיים שלנו תומכים בתהליכים הדיגיטליים שעושה דרימוורקס ושמביאים לצמיחת החברה. פתרונות ה-All Flash שלנו מהווים את הבסיס לאחסון ההיברידי הנדרש בכדי לענות על הדרישות המורכבות של הפקות אולפן, והם המסייעים לפשט את המודל הטכנולוגי".
"גם במישור המקומי", הוא מציין, "אנחנו משתפים פעולה עם ארגונים במטרה לנהל דרישות הולכות וגוברות בהתמודדות עם מורכבות ניהול ושמירה על הנתונים. בדומה לקשר עם דרימוורקס, הסניף הישראלי מחבר בין אנשי טכנולוגיה מובילים בתחומם, במטרה לפתור בעיות בזמן אמת ולהתמקד באופטימיזציה של עומסי עבודה בסביבה היברידית, שמשלבת את הענן עם האון-פרמיס, ובכך מפשטת מודלים טכנולוגיים מורכבים, ומבטיחה יעילות וגמישות".
איך היית מתאר את ההתפתחויות הטכנולוגיות שמשפיעות על סרטי האנימציה?
מילר: "הטכנולוגיה היא זו שמאפשרת את עשיית הסרטים – סרטי אנימציה וכאלה שאינם. כיום, אין כמעט סרט שלא משתמשים בהכנתו בתהליכים דיגיטליים. הטכנולוגיה, ובמרכזה הבינה המלאכותית, מאפשרת ויז'ואלים איכותיים וטובים, ואפקטים לרוב. היא מאפשרת לנו, אולפני ויוצרי הסרטים, לעשות הרבה יותר ממה שיכולנו לעשות לפני 50 שנה, לדוגמה".
תן דוגמאות לאפקטים כאלה?
"קח, למשל, את הסרט רובי נגד הזרם. הדמות המרכזית בסרט היא רובי גילמן – נערה ביישנית בת 16, שמגלה שהיא בת לשושלת מלכותית אגדית של מפלצות ים. יש לה שיער שעשוי ממי האוקיינוס. קבוצת הוויז'ואל והקהילה האומנותית שלנו יצרו שיער שנראה כמו שיער אנושי רגיל, אבל נמצא במי האוקיינוס. הם גילו יצירתיות רבה".
כיצד אתה חושב שהבינה המלאכותית היוצרת תשפיע על עולם סרטי האנימציה?
"האמת היא שאני לא יודע. אנחנו לומדים את התחום הזה, שעדיין נמצא יחסית בחיתוליו, ולא הגענו לתובנות חד משמעיות.
באופן כללי, אנשים מסתכלים על האנימטורים כאנשים שמציירים על נייר, כמו שהיה פעם. יצירת סרטי האנימציה כבר מזמן לא נעשית כך. אנשים לא מבינים עד כמה קשה להכין את הסרטים האלה וכמה אנשים עובדים עליהם – זה נראה קל יותר ממה שזה באמת, ולא היינו יכולים לעשות את זה בלי טכנולוגיות מצוינות. הטכנולוגיה קריטית לתחום שלנו".
28/08/23 11:14
8.54% of the views
מאת אנשים ומחשבים
גוגל פרסמה לאחרונה פוסט בבלוג שלה, המציג טיפים כיצד להשתמש בצ'אטבוט ה-AI שפיתחה, בארד (Bard) שמו, בצורה יעילה יותר. בארד הוא כלי הבינה המלאכותית היוצרת (GenAI) שפיתחה הענקית ממאונטיין וויו, כמענה ל-ChatGPT של OpenAI – כלי ה-AI שהתפרץ לחיינו בשנה שעברה ומאז מטלטל ומשבש זירות שונות, ואף מאיים לגרום לכלל החיים האנושיים להשתנות לבלי הכר.
כידוע, הצ'אטבוט מאפשר לשאול אותו שאילותות, אבל במקום לספק קישורים כמענה עליהם, כפי שעושה מנוע החיפוש של גוגל, הוא ינסח בעבורכם את המענה בכל דרך שתרצו, בהתאם להנחיות המילוליות שלכם, משום שהצ'אטבוטים מבוססי הבינה המלאכותית מונעים על ידי מודל שפה גדול (LLM), שפענח גם כיצד לנתח כמויות עצומות של דאטה, אבל גם כיצד להבין דיבור וניסוח ולמנף את היכולות הללו יחדיו לתועלת המשתמשים.
רבים כבר ערכו ניסוי לשימוש בכלי ה-GenAI הללו כדי שיכתבו עבורם מיילים לקולגות, יערכו עבורם מסלול מומלץ לטיול בחו"ל, יסגננו במקומם שיר פרידה למסיבת סוף הלימודים או אפילו עירבו את הכלי בלימודיהם באקדמיה ובעבודות שהגישו שם. יש מי שכבר אימצו את היכולות הללו לחיי היומיום שלהם ואחרים אולי עוד חוששים או תוהים כיצד בכלל ניגשים ליכולות הללו.
גוגל דיווחה בפוסט שלה כי יש עשרה דברים שכדאי למשתמשים להפנים ולאמץ על מנת למקסם את יכולותיו של בארד.
החברה כתבה כי "בצוות חווית המשתמש, אנו מתמקדים בדרכים השונות שבהן אנשים משתמשים בבארד. במהלך החודשים האחרונים, למדנו שהם מגיעים אליו כדי לקבל עזרה בכל מיני פרויקטים – כמו כתיבת קורות חיים, יצירת שגרות אימון ותכנון חופשות חלומיות. ועכשיו, כשברד זמין ברוב העולם ובשפות המדוברות ביותר, אפילו יותר אנשים יכולים להשתמש בו כדי לבצע דברים".
כדי להפיק את המרב מבארד, אל תפחדו לשאול שאלות המשך. יצירת דיאלוג קדימה ואחורה יכולה לעזור לכם להבין טוב יותר את התגובות של בארד, ללמוד יותר על נושא ולנהל שיחה פרודוקטיבית יותר
הטיפים של גוגל
החברה המליצה למי שחדש בהתנסות בעבודה עם בארד ולא בטוח איך להתחיל, על 10 דרכים להתנסות בכך:
הטיפ הראשון הוא פשוט ללמוד משהו חדש – בארד יכול להעניק לכם קורס מזורז בכל נושא שאתם מעוניינים בו. לדוגמה, כותבת גוגל, שאתם יכולים לבקש מבארד שיערוך לכם היכרות עם טניס, כדי להתכונן לשיעור ראשון בתחום. למעשה ביכולתכם לבקש מבארד לסכם עבורכם כל נושא שאתם סקרנים לגביו ופשוט להנות מהתוצאות.
הטיפ השני הוא נתחו תמונות וצרו תוכן קשור – ביכולתכם להעלות תמונה ולבקש מבארד לשתף מידע שיאתר עליה, או ליצור תוכן על בסיסה. גוגל מציעה לכם לנסות לשתף תמונה של הערות בכתב יד שצילמתם, ולבקש מבארד לכתוב אימייל תקציר שלהן. אפשרות נוספת לדוגמה היא להעלות תמונה מהחופשה האחרונה שלכם, ולבקש מבארד ליצור לה כיתוב.
טיפ שלישי – כתבו טיוטה – בארד יכול לעזור לכם לכתוב תוכן כמו מיילים, מכתבים, פוסטים בבלוג ותוכניות עסקיות. גוגל מציעה שתתחילו עם הנחיה פשוטה לצ'אטבוט, משהו בנוסח: "כתוב מכתב מקדים לתפקיד מנהל מדיה חברתית", ואז תגלו שבארד יספק לכם שלוש טיוטות נפרדות לבחירה. ביכולתכם לבקש ממנו לשנות את הטון והסגנון (פשוט, ארוך, קצר, מקצועי או קליל), ואז תוכלו לייצא את התוצאה שאהבתם ישירות לג'ימייל (Gmail) או ל-גוגל דוקס (Google Docs). עוד פעולה מהנה שהחברה מציעה היא לבקש מבארד לכתוב סיפור לפני השינה, שהוא יכול להקריא בקול רם לילדים.
טיפ רביעי – השוו את האפשרויות שלכם. תוכלו ליצור עם בארד השוואות במגוון רחב של נושאים, עם מידע רלוונטי שיעזור לכם להבין טוב יותר את תוצאות ההשוואה. החברה ציינה שביכולתכם לבקש מבארד למשל לערוך השוואה ולענות לכם האם יותר כדאי לרכוש אוכל מוכן או לבשל אותו לבד, והוא ידע לבדוק עבורכם את העלויות ואת שאר הנתונים הרלוונטיים (שביכולתכם לבקש ספציפית) ולספק שורה תחתונה.
טיפ חמישי – התחילו פרויקט. לפי גוגל ניתן להתמודד טוב יותר עם פרויקט חדש בעזרת בארד. לדוגמה, אתם יכולים לבקש ממנו לעזור לתכנן תוכנית אימון של ארבעה שבועות שתכניס אותך לכושר או לבקש ממנו לערוך עבורכם תוכנית למעבר לתזונה בריאה יותר.
מחוללת מהפכה. ה-GenAI, שיוצרת תוכן ומשנה את העולם. צילום: אילוסטרציה. ShutterStock
טיפ שישי – ליצור קוד – גוגל מסבירה כי אנשים ממשיכים להשתמש ב-בארד לשם עזרה במשימות קידוד, כולל הסבר על קטעי קוד. לדבריה, יכולת זו מועיל במיוחד אם אתם לומדים על תכנות בפעם הראשונה, או שאתם זקוקים לתמיכה נוספת בתחום.
טיפ שביעי – תכננו טיול – לפי החברה, בארד יכול לעזור לכם בתכנון חופשה אידיאלית. בקשו ממנו מידע על יעד ספציפי או שיצור מסלול שלם עם כל הפעילויות והאטרקציות שאתם רוצים לחוות במקום המסוים שאליו חשבתם לנסוע. אפשר גם לבקש ממנו למצוא מקום לפי דרישה – למשל, אי אקזוטי עם מלון נופש ואתרי טבע מסקרנים. זיכרו שניתן להתאים אליכם עוד יותר את מסלול הטיול שיספק בוט, על ידי שיתוף פרטים רבים ככל שניתן.
טיפ שמיני – סיעור מוחות לרעיונות יצירתיים – אם אתם נתקל באתגר יצירתי, בארד יכול להיות נקודת התחלה מועילה. לדוגמה, אם אתם אמנים, תוכלו לבקש מבארד לעזור לכם להמציא כותרת ליצירה האחרונה שלכם. תוכלו גם לבקש ממנו סלוגנים ותיוגים אפשריים לעסק.
טיפ שביעי – לבטא טוב יותר את המחשבות והרגשות שלכם – בארד יכול לשמש כעורך אישי פרטי, לעזור לכם לארגן את המחשבות שלכם ולהציע לכם ייעול של הניסוח והדקדוק. גוגל סיפקה דוגמה: "אתם למשל יכולים לבקש מבארד לכתוב תגובה המתנצלת על כך שאינכם יכולים להשתתף בחתונה של חבר, או פשוט לשאול את בארד, 'מהי דרך טובה יותר לומר…?'"
טיפ עשירי – פשוט צ'אט – הענקית ממאונטיין ויו, שלבטח תשמח להתמתג כענקית ה-GenAI בקרוב, מבהירה שבסופו של יום אין צורך להשתמש בבארד דווקא כשיש פרויקט ספציפי. אתם יכולים פשוט להשתעשע איתו, אם תבקשו ממנו למשל לספר לכם בדיחה, וניתן פשוט לשוחח איתו על התחביבים ותחומי העניין שלכם. גוגל אף סיפקה רעיון מעניין וכותבת "אתם יכולים אפילו לבקש מבארד להתנהג כדמות האהובה עליכם, ולנהל איתה שיחה".
לסיכום מזכירה החברה כי "כדי להפיק את המרב מבארד, אל תפחדו לשאול שאלות המשך. יצירת דיאלוג קדימה ואחורה יכולה לעזור לכם להבין טוב יותר את התגובות של בארד, ללמוד יותר על נושא ולנהל שיחה פרודוקטיבית יותר".
דוגמה לבקשה שלי מבארד לפרטים על הופעות בחיפה. צילום: לכידת מסך משיחה עם בארד של גוגל
וקצת פרטים טכניים
מה שצריך כדי לעבוד מול בארד הוא חשבון גוגל אישי, או חשבון Google Workspace שמנהל המערכת שלכם איפשר לו גישה ל-בארד. עדיין לא ניתן לגשת לבארד עם חשבון גוגל המנוהל על ידי Family Link או עם חשבון Google Workspace for Education שהוגדר מתחת לגיל 18. בעקרון המשתמשים אמורים להיות בני 18 ומעלה, ולא תוכלו לגשת לבארד כאשר המערכות של גוגל מציינות שאתם מתחת לגיל היעד הזה.
בארד מוצע בינתיים רק בגרסה הושלחנית ובדפדפנים: כרום, ספארי, פיירפוקס, אופרה ו-Edgium.
שימו לב שבארד מדבר בהרבה שפות ושליטתו בעברית כבר טובה בהחלט. מאידך, אנגלית קצת יותר טבעית לו, וקחו בחשבון שאם למשל ביקשתם ממנו לכתוב טקסט באנגלית, תוכלו בהמשך להורות לו "עכשיו תרגם זאת ל…", ובתוך שנייה תקבלו את הפלט בשפה שבה חפצתם.
כיצד להירשם לשירות עליכם להיכנס לכתובת: bard.google.com בדפדפן ולבקש להצטרף לרשימת ההמתנה. לרוב תקבלו אישור מהיר, וקדימה – התחילו את הרפקת ה-AI היוצרת שלכם. בהצלחה!
28/08/23 11:42
8.54% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אם לא יהיו דחיות מיוחדות, העדכון הגדול הבא של Windows 11 אמור להתרחש עוד לפני סוף השנה הנוכחית, כנראה באוקטובר הקרוב. העדכון הזה, שייקרא בפשטות 23H2, כדי לציין שמדובר בעדכון השני הגדול לשנת הפעילות הנוכחית, אמור להציע עיצוב מחדש של אחד הכלים השימושיים ביותר לכל משתמש Windows: סייר הקבצים.
אבל מעבר לעיצוב עצמו, מיקרוסופט החליטה לשלב בסייר הקבצים החדש תמיכה רחבה יותר בפורמטים של כיווץ קבצים. אם עד היום הפורמט היחיד שנתמך כברירת מחדל במערכת היה ZIP וכל השאר נזקקו ליישום צד שלישי, הרי שהחל משחרור העדכון הבא יוכלו משתמשי Windows לפתוח/לכווץ קבצים גם בפורמטים RAR, 7Z, GZ ו-TAR ואף יותר מכך.
אחד הדברים שזה אמור להוביל אליהם הוא כמובן הוצאה מהשוק של כלי כיווץ ותיקים שנמצאים כיום בשימוש נרחב, כולל כמובן WinRAR, אחת מאפליקציות הכיווץ/פתיחה הוותיקות ביותר שקיימות בשוק, וכולל 7-Zip החינמית, שהיא תוכנית שתומכת כמעט בכל פורמט כיווץ מוכר.
עם זאת, מספר מבחנים שבוצעו ברשת באמצעות גירסת בטא של Windows מצביעים על כך, כי ייתכן שמי שהביצועים חשובים לו לא יוותר על הכלים הקיימים. באופן ממוצע מהירות הביצוע של תוכנות כיווץ שנבדקו מול תכונות הכיווץ של סייר הקבצים החדש הייתה הרבה יותר טובה באופן משמעותי. עם זאת, ייתכן שעד ההשקה יצליחו במיקרוסופט לעשות כוונונים נוספים.
28/08/23 15:53
8.54% of the views
מאת אנשים ומחשבים
כשל ענק במערכות השליטה והבקרה של התנועה האווירית בבריטניה גורם בשעות אלה לשיבושים קשים ולעיכובים בטיסות בתוך המדינה, אליה וממנה. יצוין כי לפי לוח ההמראות והנחיתות של נתב"ג נראה שאין לתקלה השפעה משמעותית על הטיסות ממדינה זו לישראל, ומרבית הטיסות אמורות להמריא ולנחות בזמן, עם איחורים קלים ושגרתיים בלבד.
לעומת זאת, לפי דיווח של הגרדיאן, לנוסעים מסוימים לבריטניה וממנה נמסר כי תיקון הכשל עלול להימשך עד 12 שעות, וביורו ניוז צוין כי יש מהם שדווחו שזה עלול להגיע אף לימים. עד כה, מאות המראות מבריטניה ואף נחיתות בה עוכבו.
על פי דובר מטעם Nats, הארגון שאמון על השליטה על המרחב האווירי של בריטניה, "אנחנו חווים כעת תקלה טכנולוגית והטלנו מגבלות על התנועה האווירית, על מנת לשמור על ביטחון הנוסעים והצוותים. מהנדסים פועלים כדי למצוא את מקור התקלה ולאחר מכן לתקן אותה".
הכשל הביא – איך לא – לשלל ציוצים ופוסטים של נוסעים ברשתות החברתיות. אחת מהן, מגישת ה-BBC גבי לוגאן, ציינה בציוץ ב-X (לשעבר טוויטר) כי המטוס שאיתו היא הייתה אמורה לחזור לבריטניה נתקע בעקבות הכשל על מסלול ההמראה בבודפשט, בירת הונגריה, והוסיפה שנמסר לנוסעים שהם עלולים לחוות עיכוב של עד 12 שעות ביציאת המטוס לדרך. נוסעת אחרת הדגימה את השפעת המצב על הטיסות בתוך הממלכה, וציינה בציוץ משלה שאיזיג'ט הודיעה שהמראת הטיסה שהיא הייתה אמורה לעלות עליה, מליברפול לבלפסט, נדחתה בשבע שעות.
28/08/23 12:43
7.32% of the views
מאת אנשים ומחשבים
רק לפני כמה ימים פתחה אסוס (Asus) בארה"ב את ההזמנות המוקדמות ל-Zenfone 10, אך נראה כי המכשיר הזה יהיה האחרון בסידרה, שכן דיווח חדש טוען שאסוס החליטה להוציא אותה מקו המוצרים שלה.
לפי דיווחים בכלי תקשורת בטייוואן, אסוס עוברת "רה-ארגון", שהוביל לצמצום מספר העובדים במחלקת המחשבים האישיים של החברה בטייוואן ובסין. מכתב פנימי של אסוס חשף, שהחברה תכננה להעביר עובדים רבים לחטיבות הסלולר של החברה – לקווי ה-Zenfone וה-ROG – אך במקום זאת הם פוטרו.
הדיווח טוען, כי "גורם מקורב לנושא ציין, כי הטלפונים הניידים של אסוס נחלקים לסדרות ROG ו-Zenfone, אך כעת, מכשיר ה-Zenfone 10 החדש יהיה הדור האחרון בסידרה זו, וצוות Zenfone ימוזג למחלקות אחרות בעתיד, או ישירות לצוות ROG".
סידרת ה-Zenfone, שהוצגה לראשונה ב-2014, לא הצליחה להמריא למעמד בולט במיוחד בגיזרת מכשירי האנדרואיד, כשגם בארה"ב ובשווקים אחרים תפס המכשיר נתח מינורי, למרות שגירסאות 9 ו-10 האחרונות שלו זכו לשבחים על חיי סוללה מצוינים, תוכנה טובה והשימוש בצג קומפקטי.
אסוס עדיין לא הגיבה בפומבי לדיווחים הללו, אבל כלי תקשורת כבר דיווחו בחודש שעבר על צעדי הרה-ארגון של החברה.
28/08/23 14:01
7.32% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הדגמים הבאים של iPad Pro אמורים להביא עדכון משמעותי ראשון מאז 2018, כך עולה מהדיווחים השונים ברשת. אחד ההיבטים הבולטים של הטאבלטים החדשים של אפל אמור להיות, שהם ישלבו לראשונה מסכי OLED איכותיים יותר, וזאת מעבר לשדרוגי חומרה ותוכנה רגילים במעבר מדור לדור – וזה אומר בעיקר דגמים עם מעבדי ה-M3 החדשים של אפל עצמה.
אפל אמורה להשיק ארבעה דגמים שונים של iPad Pro, עם מסכים בגודל של 11 ו-13 אינץ', ומהבחינה הזו מדובר בשמירה על הקיים פחות או יותר – אין ממש הרבה הבדל בין 12.9 ל-13 אינץ'.
הבדל אחר משמעותי, כך לפי הניוזלטר של מארק גורמן, המומחה של בלומברג לאפל, אמור דווקא להיות האבזור החיצוני של הטאבלטים: מקלדת Magic Keyboard חדשה, שתציג משטח שליטה גדול יותר ותהיה דומה יותר למקלדת שמשלבת אפל בניידי ה-MacBook של החברה. השינוי הזה במקלדת יגיע שלוש שנים אחרי השקת המקלדת הקודמת, ולפי גורמים בחברה, המטרה היא לספק משוב לטענות שהעלו הלקוחות בקשר לדגם הקודם שלה.
אפל אמנם נותרה המובילה של שוק הטאבלטים, עם מכירות של 10.5 מיליון יחידות iPad ברבעון השני של השנה ועם נתח שוק של כ37%, לפי IDC, אך גם היא סבלה ירידה של 17% במנוחים של שנה לשנה, קצת פחות מסמסונג, שירדה בכ-18% – ל-5.8 מיליון יחידות, והרבה פחות מלנובו, שהתרסקה בכ-39% – ל-2.1 מיליון יחידות.
28/08/23 16:32
6.1% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הוועדה הממשלתית לבדיקת השימוש ברוגלות בחקירות המשטרה – או, בשם הקוד שלה, ועדת פגסוס – היא דוגמה למה שקורה כאשר הפוליטיקה משתלטת על הטכנולוגיה. בהיבטים מסוימים, הנזקים שבעירוב שיקולים זרים בטיפול שהוא לכאורה טכנולוגי גדולים הרבה יותר מכל נזק ששימוש לא נכון בתוכנות עלול לגרום. הפוליטיקאים עלולים להעצים את הנזקים מהשימוש בתוכנות כמו פגסוס (יש לא מעט תוכנות כאלה), במקום לבטל או לפחות לצמצם אותם.
הסיבה היא שנראה שמה שהוועדה, שעל הקמתה החליטה הממשלה אתמול (א'), רוצה לעשות הוא לבקר ואולי אף לבטל את מסקנות דו"ח הוועדה שבראשה עמדה עו"ד עמית מררי, סגנית היועץ המשפטי לממשלה (דאז). ועדה זו בדקה את הטענות שהועלו בסדרת התחקירים של כלכליסט, שבה נטען כי המשטרה השתמשה בתוכנת הריגול למעקב אחרי אנשים מסוימים. הוועדה, שמונתה על ידי ממשלת בנט, השנוא על הקואליציה הנוכחית, מצאה שכמעט בכל המקרים שצוינו בסדרת התחקירים לא הייתה חריגה בזדון מהכללים. מסקנותיה נדונו בדיונים רבים בכנסת – בוועדת החוקה, חוק ומשפט ועוד, והח"כים לא עשו הנחות לעו"ד מררי ולצוותה כבר אז. עכשיו הם כנראה רוצים "להיכנס" בה שוב.
בממשלה אמנם אומרים שמטרתה של ועדה זו היא לשמור על הפרטיות של האזרחים, אולם על פי דיווחים בתקשורת והערכות של פרשנים שונים, מה שעומד בבסיס העניין הוא המעקבים שנעשו, לטענתם, בתיקים של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. מעקבים אלה היו רק חלק אחד מהפרסומים בכלכליסט, אבל הוא זה שעורר את הסערה הציבורית הגדולה, מאחר שמדובר בנתניהו.
יכולות מעקב פחותות, שאולי אף הן ישונמכו
דבר בולט שעלה הן מהתחקירים והן ממסקנות ועדת מררי הוא שהכלי שבידי המשטרה, שמבוסס אמנם על פגסוס אבל נקרא בשם אחר – סייפן, הוא בעל יכולות מעקב פחותות מאלה של התוכנות המתקדמות והנפוצות יותר. בוועדה גם עלתה שאלת החשיבות של המעקבים במקרים מאוד מסוימים, ועד כמה ניתן וצריך לפקח עליהן כדי לא לפגוע בחירויות הפרט.
צריך לזכור שוועדת מררי לא קבעה שלמשטרה אסור להשתמש בכלי האזנה כמו פגסוס/סייפן, אלא טענה שבחלק מהמקרים, השימוש נעשה בגלל העדר הנחיות ברורות בחוק שאוסרות עליו, חוסר מודעות של השופטים כאשר הם חתמו על הצווים המאשרים את השימוש בתוכנה זו, או שהצו שניתן היה כללי מדי וניתן היה לפרשו בכמה מובנים.
בשום מקרה של שימוש חורג לא נמצא שהוא נעשה בזדון, מתוך מדיניות כלשהי. יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת הנוכחית, ח"כ שמחה רוטמן, לא התרשם מהמסקנות הללו וקרא לממשלה להקים את ועדת פגסוס, על מנת לבדוק את החריגות, ככל שהיו. שר המשפטים, יריב לוין, הצליח להעביר את ההחלטה להקים את הוועדה במהירות וביעילות מאוד לא אופייניות לעבודת הממשלה.
ועדת הבדיקה אולי תגיע למסקנה שצריך לתת למשטרה פחות כלים טכנולוגיים – וזה דבר שאסור שיקרה. המשטרה צריכה אמצעים טכנולוגיים מגוונים כדי להילחם בפשיעה. אולם, היא צריכה לעשות זאת בכפוף לחוקים, נהלים ופיקוח ברור ושקוף
ברור כבר עתה, עוד לפני שהוועדה כונסה, שהיא תעסוק מעט מאוד בטכנולוגיה והרבה מאוד בדברים שאינם קשורים לה. היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה – עוד שנואת נפשה של הקואליציה הנוכחית, וראש השב"כ, רונן בר, התנגדו להקמת הוועדה לא מפני שהם נגד שמירה והגנה על חירות הפרט, אלא משום שהם חוששים שעצם פעולתה תביא לתוצאות הפוכות.
החשש הוא שדווקא הקמת הוועדה ודיוניה יורידו את המוטיבציה של המשטרה להשתמש בכלים כגון סייפן/פגסוס – דבר שעלול למנוע פענוח או מניעת פשעים חמורים, בגלל חוסר יכולת להציג ראיות. החוששים מעלים את האפשרות שעצם קיומה של הוועדה – בין אם יהיו לה סמכויות בדיקת תיקים פתוחים, כפי שרוצה לוין (בגלל תיקי נתניהו), או לא, יפגע במאמץ של המשטרה לפענח תיקים פליליים ולמנוע את מעשי הרצח הבאים – בחברה הערבית, ובכלל. האווירה שוועדה שכזו תיצור תוריד את המוטיבציה של חוקרים להצטיין ולהגיע לתוצאות – מה שעלול להביא לסגירת תיקים שצריכים היו להיגמר במאסר של החשודים בהם.
מפכ"ל המשטרה, רב ניצב קובי שבתאי, אמר אתמול בישיבת הממשלה כי המשטרה מתקשה להתמודד עם האלימות בכלל ובחברה הערבית בפרט, בגלל העדר אמצעים טכנולוגיים. זאת, לאחר שבעקבות סדרת התחקירים של כלכליסט נלקחה ממנה, ולו זמנית, האפשרות להשתמש בכלים שהיו לה. המפכ"ל צודק, רק שהוא אמר את זה בפורום הלא נכון. זה אותו פורום שהחליט על הקמת ועדת בדיקה שאולי תגיע למסקנה שצריך לתת למשטרה פחות כלים טכנולוגיים – וזה דבר שאסור שיקרה. המשטרה צריכה אמצעים טכנולוגיים מגוונים כדי להילחם בפשיעה. אולם, היא צריכה לעשות זאת בכפוף לחוקים, נהלים ופיקוח ברור ושקוף. אם להתבטא בזהירות, לא בטוח שאלה יהיו מסקנות ועדת פגסוס.