The headlines that made most buzz on this page
26/09/23 14:52
10.29% of the views
מאת אנשים ומחשבים
"אנחנו מתחילים להשיק יכולות קול ותמונה חדשות ב-ChatGPT", בישרה אתמול (ב') חברת הבינה המלאכותית היוצרת OpenAI למשתמשיה הרבים. לפי החברה, התכונות שמתווספות כעת לצ'טבוט שלה "מציעות סוג חדש ואינטואיטיבי יותר של ממשק, בכך שהן מאפשרות לכם לנהל שיחה קולית או להראות ל-ChatGPT על מה אתם מדברים".
הוספת הקול והתמונה לאפשרויות הקלט של ChatGPT אמורה לספק דרכים נוספות להשתמש בבוט היוצר, שהפך מאז השקתו למאוד פופולרי בלאו הכי.
כדי להמחיש את החידוש הסבירה OpenAI שהמשתמש יכול למשל לצלם תמונה של נקודת ציון תוך כדי נסיעה ולקיים שיחה בלייב עם הכלי בנוגע לשאלה מה מעניין במקום שתועד. או לדוגמה החברה הציעה, "כשאתם בבית, צלמו תמונות של המקרר והמזווה שלכם, כדי להבין מה יש לארוחת ערב (ושאלו שאלות המשך למתכון שלב אחר שלב)".
בחברה מציעים למשתמשים פשוט לעבור במקום לכתוב, לדבר עם ChatGPT, ולבקש ממנו לדבר אליכם בחזרה במתכונת של שיחה. לצ'אטבוט יש חמישה קולות שונים אופציונליים, שמתוכם תוכלו לבחור את הקול המועדף עליכם. Use your voice to engage in a back-and-forth conversation with ChatGPT. Speak with it on the go, request a bedtime story, or settle a dinner table debate.
Sound on ???? pic.twitter.com/3tuWzX0wtS
— OpenAI (@OpenAI) September 25, 2023 יכולת הקול החדשה מופעלת על ידי מודל טקסט לדיבור חדש, המסוגל לייצר אודיו עם קול דמוי אדם מטקסט בלבד וממספר שניות של דיבור שסרק כדוגמה. ב-OpenAI מספרים כי שיתפו פעולה עם שחקני קול מקצועיים, כדי ליצור כל אחד מהסוגי הקולות. כמו כן כתבה החברה בפוסט שהעלתה לבלוג שלה אודות החידושים, שהיא משתמשת גם ב-Whisper, מערכת זיהוי הדיבור שלה בקוד פתוח, כדי לתמלל את המילים המדוברות של המשתמשים לטקסט.
בנוסף, כאמור, כעת יכולים המשתמשים להציג ל-ChatGPT תמונה אחת או יותר. למשל, מציעים ב-OpenAI, לבקש מהצ'טבוט לפתור את התהייה מדוע מכשיר חשמלי שלכם לא מתחיל לעבוד, על ידי צילום של כפתוריו ומחווניו, או להעלות לכלי גרף מורכב עם נתונים הקשורים לעבודה ולבקש ממנו לנתח אותם. כדי להתמקד בחלק מסוים של תמונה, הוסבר, ניתן להשתמש בכלי הציור באפליקציה של החברה בנייד.
לפי ההסברים, הבנת התמונה על ידי הכלי מופעלת באמצעות GPT-3.5 ו-GPT-4 ומודלים אלה מיישמים את כישורי החשיבה השפתית שלהם על מגוון רחב של תמונות, כגון תצלומים, צילומי מסך ומסמכים המכילים טקסט ותמונות כאחד.
האם הצ'טבוט ההולך ומשתדרג מפוקח ובטוח?
המטרה של OpenAI היא, לדבריה, לבנות כלי בינה מלאכותית חזקה, המכונה AGI (ר"ת Artificial general intelligence), שיהיה בטוח ומועיל. לפיכך בחברה הופכים עוד ועוד יכולות וכלים שפיתחו לזמינים בהדרגה, "מה שמאפשר לנו לבצע שיפורים ולצמצם סיכונים לאורך זמן ובמקביל להכין את כולם למערכות חזקות יותר בעתיד. אסטרטגיה זו הופכת חשובה עוד יותר עם מודלים מתקדמים הכוללים קול ואימג'ים", צוין בפוסט.
בחברה גם הבטיחו למודאגים בנוגע להפיכת כלי הבינה המלאכותית היוצרת המוביל לעוד יותר חכם אפילו, שקיפות לגבי מגבלות המודל. OpenAI הצהירה בפוסט כי המשתמשים כנראה ירצו להסתמך על יכולות ChatGPT לנושאים מיוחדים, למשל בתחומים כמו מחקר. "אנו שקופים לגבי מגבלות המודל ומונעים מקרי שימוש בסיכון גבוה ללא אימות מתאים", צוין בפוסט. "תוכלו לקרוא עוד על הגישה שלנו לבטיחות והעבודה שלנו עם Be My Eyes בכרטיס המערכת לקלט תמונה", הציעה החברה.
מעניין לגלות כי יזם הטכנולוגיה אילון מאסק, הבעלים של X ושל חברות טק חדשניות רבות – שהיה בתחילה בין מייסדי OpenAI ביחד עם מנכ"לה סם אלטמן אך פרש ממנה מזמן – התייחס לחידוש ברוח הביקורת שהוא נוהג לפזר על כלי ה-GenAI המפורסם, ותהא מול עוקביו ברשת החבתרית המצייצת: "הוא יודע לשמוע, לדבר ולראות. האם עכשיו אתם כבר מפחדים?"
מאסק מזהיר כל העת שכלי הבינה המלאכותית היוצרת אינם מפותחים עם הרסנים והמגבלות הדרושים, ואינם מפוקחים על ידי אף גורם. לדבריו, הדבר עלול להביא אפילו עד כדי השתלטותם על האנושות. במקביל, אגב, הקים מאסק חברה משלו, xAI שתפתח מודלי שפה גדולים מפוקחים ובטוחים. ChatGPT can now hear, speak and see.
Are you scared yet? pic.twitter.com/UwUYQRrPTs
— Elon Musk (Parody) (@ElonMuskAOC) September 25, 2023 בכל אופן, אם לחזור לפרטים הטכניים של האירוע – לפי העדכון, לעת עתה מוטב לנהל את התקשורת עם הצ'טבוט ותכונותיו החדשות באנגלית. בחברה הודו שהוא "גרוע" עם שפות אחרות וגרוע במיוחד עם כמה שפות ספציפיות, שעברית אינה אחת מהן.
וכתמיד העדכון מתגלגל – האפשרות להעלאת קול ותמונות ל-ChatGPT תגיע ותוצע קודם כל למשתמשי Plus ו-Enterprise, והדבר יקרה במהלך השבועיים הקרובים. היכולות הללו ימשיכו ויגיעו גם לידי משתמשים "רגילים", כולל מפתחים, זמן קצר לאחר מכן.
אם התלהבתם, רצוי שתדעו גם כי כהתחלה פיצ'ר הקול יגיע ל-iOS ואנדרואיד ותכונת התמונות תהיה זמינה בכל הפלטפורמות.
26/09/23 16:29
8.82% of the views
מאת אנשים ומחשבים
בחודש יולי האחרון נבחרה ד"ר אסתר לוצאטו לתפקיד יושבת ראש המועצה לקידום נשים במדע וטכנולוגיה, הפועלת במסגרת משרד המדע והחדשנות.
ד"ר לוצאטו היא יזמית ואשת היי-טק ותיקה, מנכ"לית ועורכת פטנטים בכירה בתחום הכימיה בקבוצת לוצאטו עורכי פטנטים. מעבר לכך, היא עוסקת בפעילות ציבורית ענפה, בעיקר בנגב וביישוב עומר שבו היא גרה.
בראיון ראשון מאז נכנסה לתפקידה, מספרת ד"ר לוצאטו כיצד היא מתכוונת לשפר את מעמדן של הנשים בהיי-טק ובמדע על ידי הצבת יעדים לממשלה באמצעות המועצה, יעדים שלדבריה הם "ריאליים ובני השגה על פי מדדים ולוח זמנים", כל זה בתנאי אחד, שעליו ד"ר לוצאטו חוזרת בראיון: שהממשלה תציב את הנושא של קידום נשים במדע ובהיי-טק כיעד לאומי, ובהתאם לזה תפעיל משאבים ותתקצב את זה.
מהי המועצה שאת עומדת בראשה ומה סמכויותיה?
"המועצה הוקמה על ידי הממשלה בשנת 2000, פועלת דרך משרד המדע והחדשנות, והמנדט שלה להיות הגורם הממלכתי שימליץ לממשלה כיצד אפשר להגדיל את חלקן של הנשים במדע ובהיי-טק. המועצה היא גוף מייעץ, והיא עובדת רוחבית עם כל הגופים הממשלתיים. אין ספק שהנתונים היום לא טובים, אבל אני מאמינה שזו מציאות שאינה גזירת גורל. הגדלת נשים בהיי-טק, צריכה להיות משימה לאומית שכולם שותפים בה, כי לא רק הנשים ירוויחו, אלא הכלכלה והחברה הישראלית בכלל".
מהי תמונת המצב כיום ממה שאת יודעת?
"הנשים הן 50% מהאוכלוסייה, אבל בתחומי המדע והטכנולוגיה, ככל שמטפסים בסולם התפקידים אחוז השתתפותן הולך וקטן. זה נכון לגבי תארים מתקדמים, פרופסורים ותפקידי ניהול באקדמיה ובתעשייה. אנחנו מדברים על סדר גודל של 25%-30% שיעור השתתפות נשים, כלומר עדיין יש פער משמעותי בין חלקן באוכלוסייה לבין השתתפותן במדע והיי-טק. זה הפסד לא רק לנשים, אלא למדינה ולחברה כולה".
הנתונים האלו ידועים כבר שנים. איפה נכשלנו?
"כדי לטפל בנושא צריך לבדוק ולדעת מה הסיבות לפערים האלו, והן מגוונות. כאשר מסתכלים על הנתונים רואים, שהקריירה של נשים קורית בגילאי 30-50. אלה הגילאים שהן הופכות לאימהות, מנהלות משפחה ובאופן טבעי מוותרות על קריירה. כלומר ההורות, שרוב הנטל הכרוך בה נופל על האישה – מהווה חסם.
"כאשר אישה יולדת, נדרש מישהו שיביא פרנסה הביתה, זה צורך קיומי, ובאופן טבעי זה הבעל, והאישה מוותרת מראש על שלבים בקריירה. זה דבר שלא צריך לקבל כמובן מאליו וניתן לשנותו".
כיצד, כאשר צריכים לאסוף ילדים ממסגרות?
"אם המדינה תגדיר את קידום הנשים כיעד לאומי, אז צריך למצוא משאבים ואפשרות לאפשר לאימהות לפתח קריירה, ללמוד, לעבוד וגם לטפל במשפחה. חייבים לציין, שהיום המצב הרבה יותר טוב מאשר, למשל, כאשר אני ילדתי את ארבעת ילדיי. היום יש מגוון אפשרויות לילדי הגיל רך, תינוקות, אבל לא מספיק, וזה גם יקר כלכלית".
אז מה המדינה יכולה לעשות?
"היא יכולה לאמץ מודל מאוד מצליח שעשינו ביישוב עומר, שבו אני גרה ואני חברת מועצה שם כבר שנים רבות. המועצה לקחה על עצמה להפעיל ולממן מעונות יום לילדים מגיל צעיר מאוד, כמה חודשים, והיא מלווה את כל המסגרות של מערכות הלימודים עד י"ב. כלומר, נשים ביישוב יכולות לפתח קריירה ולדעת שיש להן סידור הולם ומפוקח עד 16:30 אחר הצהריים, והכי חשוב – שזה במימון המועצה. מפה אני רוצה להשליך על הממשלה, שצריכה להחליט לאפשר לכמה שיותר נשים לצאת לעבוד ולדאוג לילדים. כאמור, יש שיפור עצום, זה מתקדם, אבל לא מספיק".
ואתם תציעו שהמדינה תסבסד את זה?
כן, בהחלט. זה אפילו עלה בדברים שאמר ראש הממשלה נתניהו על סבסוד מעונות יום, שאמנם עדיין לא יצא לפועל, אבל אני מאמינה שזה יקרה. אין ברירה. כפי שאמרתי, הרווח אינו רק של הנשים כחלק מהעצמה אישית, אלא של כל החברה הישראלית".
מה עוד ניתן לעשות לדעתך?
הקורונה לימדה אותנו את המושג היברידיות. מעסיקים גילו שאפשר לעבוד גם מהבית וזה מאפשר לשני בני הזוג לחלק טוב יותר את העומס בגידול הילדים. נושא נוסף שהמדינה צריכה לעודד טוב יותר הוא לגרום לכך שיותר ויותר בנות יפנו ללימודי מדעים, זאת כדי שתהיינה מועמדות ליחידות העילית הטכנולוגיות של צה"ל, ומשם הדרך שלהן תהיה סלולה לקידום וקריירה מתגמלת. זו שרשרת שלמה, כאשר צה"ל הוא אחד ממקורות ההזנה של תעשיית ההיי-טק. בעמותת בוגרי 8200 יש עמותת משנה, שתפקידה לעודד נשים ללמוד את מקצועות ההיי-טק כדי שיגיעו ליחידות האלו.
"לעומת זאת, הנתונים מראים שיש גידול עצום במספר הסטודנטיות שלומדות רפואה, ובפקולטות מסוימות הן מהוות 50% מהלומדים. זה מנבא שינוי משמעותי בתחום חשוב כל כך, וזה מראה שאסור לוותר.
אנחנו עושים קצת הנחה לגורם נוסף, המעסיקים. מה חלקם בנושא?
"אתה צודק. אני מכירה את זה באופן אישי מההיי-טק. אבל גם כאן יש שינוי עצום בין מה שהיה לפני הקורונה ומה שקורה אחרי, ואנחנו חוזרים לעניין ההיברידיות. ברמה העניינית אני חייבת לומר את הדברים הבאים: רוב המעסיקים הם פרטיים, הם מחפשים תפוקה, ונכון לעכשיו, בגלל החסמים שציינתי, יש סיכוי סביר שהתפוקה של נשים תהיה נמוכה ובהתאם לשכר. אני משוכנעת שאישה יכולה למלא כל תפקיד לא פחות טוב יותר מגבר, והיא אפילו יכולה למלא כמה משימות במקביל, וברגע שהחסמים יוסרו אני בטוחה שהשכר שלה יהיה זהה.
"כלומר התפיסה שלי אומרת, שצריך לתת מענה משולב לאורך כל השרשרת – החל מהתיכון, דרך עידוד בנות ללכת ליחידות טכנולוגיות בצה"ל, לעודד נשים ללמוד תארים מתקדמים, תוך כדי הקריירה ומשפחה, זאת על ידי מתן מלגות מהמדינה. ההון האנושי הוא היתרון הגדול שלנו, ואנחנו צריכים לוודא שכמה שיותר נשים יהיו חלק מההצלחה של ההיי-טק והמדע".
איך את רואה את המצב בהיי-טק, והמשבר המקומי הנוכחי?
"אני לא חושבת שיש קשר ישיר בין המשבר החברתי שקיים והוויכוח הציבורי לבין מה שקורה בהיי-טק. היה משבר עולמי, שלטעמי זה תיקון מתבקש וחיובי לבועה ענקית, שהיה ברור שהיא תתפוצץ. לא מקבלת את זה שיש התאוששות ורק אצלנו לא. נכון הוא שהבורסות אולי עולות, אבל לא הבורסות משקיעות בהיי-טק, אלא קרנות הון, שחטפו מכה קשה בכל העולם. מעבר לזה אני מאמינה ביסודות המוצקים של תעשיית ההיי-טק, שאחת מהן היא התעשיות הביטחוניות. מדינת ישראל משקיעה משאבים ענקיים בחיילים משרתי היחידות הטכנולוגיות, שאחר כך גם מגיעים לתעשיות הביטחוניות, שהן מהמובילות בעולם בייצוא ביטחוני. העוגן השני הן 450 חברות רב-לאומיות, שממשיכות להשקיע בישראל, מעסיקות כ-300 אלף עובדים כאשר כל עובד מפרנס שלוש משפחות לפחות. גם זה עוגן שלא ניתן לערעור כל כך הרבה. נכון שיש עצירה בכסף הפרטי, אבל אני אופטימית ומאמינה שנתגבר על זה. טוב שיש ויכוחים, אבל לא צריך לרתום את ענף ההיי-טק לתוך זה. זה לא טוב לאף אחד".
ד"ר אסתר לוצאטו תשתתף בפאנל בכירי המשק שיתקיים במסגרת ועידת הפסגה של אנשים ומחשבים, שתתקיים ב-15/10/2023.
26/09/23 16:42
8.82% of the views
מאת אנשים ומחשבים
החדשנות הטכנולוגית הפכה בשנים האחרונות להיות אחד הכלים המרכזיים באסטרטגיה הניהולית של ראשי הערים. לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, מערכת אנשים ומחשבים מעמידה את הבמה שלה לרשות ראשי רשויות מקומיות כדי שיספרו לנו, ולתושבים, מה היו האתגרים והתוכניות שלהם בתחום החדשנות האורבנית, מה בוצע עד כה ומהן תוכניותיהם להמשך, במידה שייבחרו. שם הרשות המקומית: עיריית רמת […]
26/09/23 12:46
7.35% of the views
מאת אנשים ומחשבים
כדי לנסות ולהבין באמת את כל מה שמספרים בצורה כל כך מהוקצעת בסיילספורס במהלך כנס דרים פורס שנערך באחרונה בלאס וגאס – וגם לנסות ולבדוק אם הדברים מחזיקים מים – החלטנו באנשים ומחשבים לדבר עם מישהו שמשתמש בסיילספורס ונמצא בצד של הלקוח.
לסיילספורס יש לא מעט לקוחות, והפור נפל על אי-טורו (eToro), חברת הפינטק המצליחה הישראלית. מנהלת התהליכים העסקיים של החברה, מירי אביהו, ישבה איתנו לראיון ופתחה לנו חלון לאיך הדברים נראים "מהמטבח", כמו שאומרים.
שאלה: מירי, האם תוכלי להציג את עצמך?
תשובה: "אי-טורו היא חברה ישראלית, שמייצרת אפליקציה שפעילה בשוק ההון, אנחנו פעילים ב-100 מדינות ומשרתים כ-32 מיליון לקוחות. התפקיד שלי הוא להוביל את הטרנספורמציה הדיגיטלית – כשאני מסתכלת על כל העולמות שנוגעים ללקוח – ומכאן בעצם העבודה המשותפת שלנו עם סיילספורס. אני הגעתי לאי-טורו לפני שלוש שנים, אבל עם סיילספורס אני עובדת כבר 14 שנה".
שאלה: כשאת הגעת לאי-טורו סיילספורס כבר היו חלק מהחברה, או שאת הבאת אותם?
תשובה: "כשאני הגעתי לאי-טורו הייתה לחברה מערכת סיילספורס פעילה במשך חמש שנים, והוחלט להסתכל עליה כמערכת ליבתית יותר, ואז אני הגעתי – כדי למצות את היכולות של המערכת. התחושה הייתה שעלויות הרישוי גבוהות מאוד- וזה לא מצדיק את זה. המחשבה הייתה לעשות ניתוח של כל התהליכים ואז לבצע השמשה של המערכת לפיהם. בסופו של דבר, אני יכולה להגיד שעלויות הרישוי הן זניחות ביחס לערך שהמערכת יכולה להביא".
eToro
שאלה: איך מתחילים בתהליך כזה?
תשובה: "זו עבודה שאף פעם לא נגמרת, אבל קודם כל צריך להבין מה אבני היסוד החשובות ביותר, ומה פוגע בצמיחה ונדרש לטיפול מהיר. כשהגעתי, בניתי תוכנית עבודה – לקח קרוב לחודש – והיא הייתה רב-שלבית. חלק מהדברים היו דחופים לטיפול, חלק היה לבנות תשתיות עתידיות לצמוח. קודם הזכרתי את מספר הלקוחות, אז המטרה הייתה לצמוח להרבה יותר לקוחות, ובשביל לעשות את זה צריך לבנות את יסודות חזקים ויציבים, אפילו עוד חמש ועשר שנים. מצד שני המטרה היא להיות אג'יליים, אבל בטיל. להיות הכי מהירים בתהליכי הקונפיגורציה ובתהליכים של הבנת צורך. בשנייה שהשוק שלך משתנה, אתה משנה מאוד מהר את כל תהליכי העבודה של המערכת שלך".
שאלה: העבודה היא יחד עם סיילספורס? איך זה מתבצע?
תשובה: "בעיקרון, יש לי רשימת חלומות, שנים קדימה. חלק מהדברים אנחנו יודעים שהטכנולוגיה עוד לא שם, אז הם לא ישימים בנקודה הספציפית הזו, אבל אז אנחנו מגיעים עד למנהל החדשנות של סיילספורס, ומסבירים מה אנחנו רוצים. ככה עשינו למשל בעולם ה-AI, שאצלנו מקדימה את התעשייה בטירוף. אבל מבחינת תהליך – אתה עושה בירור לאן אתה רוצה להגיע בטווח של שנים, מהן הטכנולוגיות התומכות שקיימות, ובמקומות שאתה מזהה שהטכנולוגיה יכולה להתפתח לאן שאתה רוצה, אתה רוצה להיות שותף לפיתוח שסיילספורס עושה. אני עובדת עם סיילספורס כבר 14 שנה, ויש לנו מערכת יחסים מדהימה, וגם באי-טורו, כארגון, הבנו שמהות מערכת היחסים, שנבנית על אמון ושותפות, מקדמת אותנו מהר יותר לאן שאנחנו רוצים להגיע". ???? It's a new day for AI. GPT is coming to every cloud.
Supercharge your productivity with ???? Sales GPT and ???? Service GPT at #SalesforceAI Day: https://t.co/H6DxEN5RNn pic.twitter.com/V6oNJr0IAO
— Salesforce (@salesforce) June 12, 2023 באי-טורו רצים עם ה-AI קדימה
שאלה: ומבחינת השוטף?
תשובה: "כל הזמן בודקים אם אנחנו עדיין בדרך הנכונה, אם אנחנו עומדים ב-KPIs שלנו ואם הם מקדמים אותנו לאן שאנחנו רוצים להגיע, וניטור, לפעמים אפילו ברמה הדו-שבועית, של הפרויקטים שלנו – כדי שנוכל לתעדף בצורה נכונה. כל שנה מסתכלת על זווית אחרת במסע של הלקוח – השנה הראשונה הייתה שנת היסודות. השנייה – שנת האופרציה, כלומר השמשה מסיבית של המערכת ובנייה של התשתיות לעולמות הדאטה, שנורא השתלמה לנו, כי כך התאפשר לנו להכות את השוק בעולמות של AI".
שאלה: ומה קדימה?
תשובה: "העולם יחליט. אבל אם אנחנו מסתכלים בצורך הארגוני, אז זה יותר הקמה של תהליכי נאמנות לקוח, למשל. ויש גם את נושא האפשרות לשימוש של לקוחות, לא רק עובדים".
שאלה: מה את יכולה לספר לי על השימוש של אי-טורו ב-AI?
תשובה: "אתן דוגמה – לפני חודשיים הושק המוצר של סיילס GPT, והיינו בין הראשונים שהטמיעו אותו, והיום הוא נמצא בשימוש מאוד רחב, והוא אהוב מאוד על ידי המשתמשים אצלנו. לאי-טורו יש גם מוצרים שהיא מפתחת בעצמה, אבל איפה שאני יכולה, אני מעדיפה להשתמש במוצר מוכן, של סיילספורס, מפני שלהם יש יכולת פיתוחית הרבה יותר חזקה משלי, ומדובר בעניין שהרבה יותר משתלם עבור אי-טורו. זה שסיילספורס הכניסו את היכולת לתוך המוצר שכבר נמצא בשימוש – הפך את העבודה של נציגי השירות להרבה יותר יעילה".
שאלה: ואין חששות מצד חלק מהעובדים בקשר לשימוש ב-AI?
תשובה: "באי-טורו הקמנו מודל תפעולי מאוד ייחודי, שמאפשר לנו לייצר מרעיון להשקה במהירות – כל שבוע אנחנו משיקים מוצר".
שאלה: את יכולה לתת דוגמה?
תשובה: "דיברנו על ה-GPT – שהושק באוגוסט, אנחנו היום (באמצע ספטמבר) קרוב ל-150 משתמשים פעילים במוצר שהשימוש שלהם הוא הכי מאסיבי בעולם בו – וזה תוך פחות מחודש. לוקח מעט זמן מהשקה של מוצר, ביצוע של הקונפיגורציה שלו, השמשה שלו לקבוצת טסט בתוך אי-טורו, והשמשה גלובלית שלו למשתמשים. קצב האימוץ הזה הוא מטורף – אבל זה בגלל שידענו לנתח את היכולת של המוצר, להבין מי קהל היעד, לעשות לו קונפיגורציה וכמובן, גם להיעזר בסיילספורס לטובת ביצוע של אותה קונפיגורציה, ולגלגל את זה מהר מאוד למשתמשים".
שאלה: קודם דיברת על מפת הדרכים – האם היא השתנתה בעקבות הפיתוחים של סיילספורס?
תשובה: "האמת שכן. קודם אמרתי שאני מעדיפה להשתמש במוצר מוכן של סיילספורס, אבל לא תמיד המוצר מוכן כשאנחנו רוצים. הייתה לנו תוכנית לפתח פורטל ללקוחות שלנו – שתהיה בו פונקציה של חיפוש. הייתה כוונה של לעשות חיפוש כמו עצים מדורגים, אבל סיילספורס השיקה את ה-AI שלה ופשוט השתמשנו בו – אז גם המוצר עצמו השתנה וגם מבחינת לוחות זמנים – הם התקצרו מאוד.
באופן כללי דברים שהקצבנו להם זמן ארוך לוקחים חודשים בודדים. וזה נותן לי גם את האופציה של הקצאת משאבי פיתוח לדברים אחרים – ומה שעוד עוזר זה שאנחנו מקבלים מסיילספורס מידע לגבי תאריכי השקה – ככה שהתיאום הזה רק מוסיף לנו".
26/09/23 16:53
7.35% of the views
מאת אנשים ומחשבים
חברת הקריפטו מיקסין נפלה קורבן לאחת מגניבות מטבעות הקריפטו המשמעותיות ביותר של השנה. החברה, שבסיסה בהונג קונג, דיווחה לפני ימים אחדים כי שחקני איום זדוניים בסייבר גנבו ממנה נכסים דיגיטליים בשווי של 200 מיליון דולר.
מומחי הגנת סייבר ציינו שמעבר לסכום הגבוה, "האירוע מהווה תזכורת מפוכחת לאיומים המתמשכים העומדים בפני תעשיית המטבעות הקריפטוגרפיים ושחקניה".
הפלטפורמה, שמתמחה בהעברה – שקופה למשתמשים – של נכסים דיגיטליים, חשפה את האירוע בפוסט ב-X (לשעבר טוויטר). לפי החברה, מקור אירוע הסייבר הוא במתקפה על בסיס הנתונים של ספק שירותי הענן שלה – מה שהוביל לאובדן הנכסים יקרי הערך.
מיקסין מתגאה בכך שכמיליון איש משתמשים בשירותיה. אלא שבמקרה זה, הנתון משקף את היקף ההשפעה של המתקפה. מומחי הגנת סייבר ציינו כי "האירוע מעלה חששות קריטיים לגבי אבטחת הפלטפורמות מסוגה, שפונות למספר הולך וגדל של חובבי קריפטו ומשקיעים".
בצעד תגובה, החליטה החברה לנקוט בפעולה מיידית לצמצום נזקים נוספים: היא עצרה, באופן זמני, את המשתמשים מלמשוך את הכספים שלהם מהפלטפורמה. עוד היא הבטיחה למשתמשים שההעברות לא הושפעו מהאירוע. "החברה הביעה את מחויבותה לפתור את הבעיה ואישרה, שוב, כי בכוונתה לפתוח מחדש את השירותים ברגע שהחולשות יטופלו", נמסר ממיקסין. כמו כן, החברה הבטיחה למשתמשיה שהיא תכריז על פתרון מקיף לשחזור הנכסים האבודים, תוך "מסירותה להגנה על האינטרסים של הקהילה שלה".
"האירוע – עדות לאתגרי הסייבר שעומדים בפני עולם הקריפטו"
ההצלחה של ההאקרים לבצע שוד סייבר בסכום של 200 מיליון דולר מזניקה את האירוע לשורת גניבות מטבעות הקריפטו מהגדולות ביותר בהיסטוריה. האירוע מדרוג במקום העשירי בהיקף גניבת כסף מפלטפורמות קריפטו. הפריצה היא גם גניבת מטבעות הקריפטו המשמעותית ביותר שדווחה השנה, כאמור. מומחי אבטחה ציינו כי האירוע "מהווה עדות לאתגרי אבטחת הסייבר המתמשכים שעומדים בפני פלטפורמות ומשתמשים של מטבעות קריפטוגרפיים. האופי המבוזר של המטבעות הקריפטוגרפיים עלול להפוך אותם למטרות אטרקטיביות עבור שחקני איום זדוניים, שמנצלים נקודות תורפה במערכות דיגיטליות".
בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה בפשעי סייבר הקשורים לקריפטו. 2022 הייתה שנה ידועה לשמצה במיוחד בהקשר זה. האקרים גנבו במהלכה מטבעות קריפטוגרפיים בשווי של 3.8 מיליארד דולר – הנתון הגבוה ביותר של גניבת מטבעות קריפטו בשנה אחת, לפי חוקרי Chainalysis.
אחד ממומחי האבטחה סיכם באומרו כי "האירוע במיקסין הוא תזכורת לכך שלמרות פוטנציאל החדשנות והרווח הפיננסי שמציעים מטבעות קריפטוגרפיים, התעשייה נשארת יעד מרכזי לפושעי סייבר. ככל שחברות של מטבעות קריפטוגרפיים מפתחות את מערכי האבטחה שלהן, כך גם על המשתמשים מוטלת החובה לנקוט זהירות ולפעול לפי שיטות עבודה מומלצות כדי להגן על נכסיהם מפני איומים פוטנציאליים".
26/09/23 17:09
7.35% of the views
מאת אנשים ומחשבים
מחקר חדש חושף ממצאים חדשים על הונאה רחבת היקף, מסוג פיטום חזירים (בסינית: שה זו פאן), שבה משתמשים ההאקרים בפלטפורמות של מטבעות מבוזרים לגניבת יותר ממיליון דולר מהקורבנות.
החוקרים מסופוס תיארו במחקר את סיפורו של משתמש שנפל קורבן להונאה ואיבד 22 אלף דולר בשבוע. זאת, לאחר שמשתמשת פיקטיבית יצרה איתו קשר דרך אפליקציית ההיכרויות מיט מי.
צוות Sophos X-Ops חקר את המקרה וחשף 14 שמות מתחם (דומיינים) ששימשו במסגרת ההונאה, וכן עשרות אתרים זדוניים, כמעט זהים, שדרכם הפעילו פושעי הסייבר את הונאת פיטום החזירים והצליחו לגנוב יותר ממיליון דולר – בתוך שלושה חודשים בלבד.
איך ההונאה פועלת?
ההונאה מנצלת את חוסר הפיקוח בתחום הכלכלה המבוזרת (DeFi) כדי להערים על הקורבנות להשקיע במטבעות מבוזרים באפליקציות מסחר בקריפטו. במאגר הפלטפורמות הללו מוחזקים סוגים שונים של מטבעות מבוזרים, שמשמשים לביצוע עסקאות במטבעות אלה. המשתתפים במאגר מרוויחים עמלה מהעסקאות הללו, וכך נוצר מנגנון תשואה. כדי להצטרף למאגר, קודם כל צריכים המשתתפים לחתום אונליין על חוזה חכם, שמעניק לחשבון אחר – בדרך כלל למפעילי המאגר – הרשאת גישה לארנקים שלהם לצורך ביצוע עסקאות במאגר. המאגרים הזדוניים שאותם מפעילים פושעי הסייבר פועלים בצורה דומה, אך בשונה ממאגרים לגיטימיים, בשלב מסוים מרוקנים הנוכלים את המאגר ונעלמים עם כספי המשתתפים.
לדברי שון גלאגר, חוקר איומים ראשי בסופוס, "כשגילינו בפעם הראשונה את השימוש הזדוני במאגרים אלה, הכול היה עדיין מאוד בוסרי. מאז השתכללה השיטה, וכיום הפכה תרמית במטבעות מבוזרים לחלק בלתי נפרד מהונאת פיטום חזירים – כמו, למשל, פיתוי קורבנות להשקיע במטבעות מבוזרים דרך אפליקציות היכרויות. מעטים בציבור מבינים באמת כיצד עובד המסחר הלגיטימי במטבעות מבוזרים, ולכן קל לנוכלים להונות את הקורבנות. כיום, יש אפילו ערכות מוכנות לביצוע ההונאות האלה – מה שמקל עוד יותר על ארגוני פשיעה שעוסקים בהונאות מסוג פיטום חזירים להוסיף את סוג התרמית הזה לארגז הכלים שלהם".
גלאגר ציין כי "בשנה שעברה עקבנו אחרי עשרות מאגרים זדוניים, ואילו כיום יש כבר יותר מ־500 כאלה".
סיפורו של פרנק
צוות Sophos X-Ops גילה בראשונה את השימוש בהונאת כריית נזילות מקורבן בשם פרנק. פרנק קיבל פנייה באפליקציית ההיכרויות מיט מי מחשבון פיקטיבי, שהתחזה לאישה גרמניה בשם ויויאן. זו סיפרה שעברה לוושינגטון לצורך עבודה. פרנק התכתב עם ויויאן במשך כמה שבועות, כשכל הזמן היא עוברת לסירוגין משיחה בעלת אופי רומנטי לניסיונות עיקשים לשכנע את פרנק להשקיע במטבעות מבוזרים.
בסופו של דבר, התרצה פרנק ופתח חשבון באפליקציית הארנק הדיגיטלי (הלגיטימית) טראסט וולט, שמאפשרת להמיר דולרים למטבעות מבוזרים, וצירף את הארנק למאגר שעליו המליצה ויויאן. בפועל, מדובר היה במאגר זדוני, שהשתמש בפלטפורמת הכלכלה המבוזרת הלגיטימית אול נודס ככיסוי, כדי לא לעורר חשד. בין ה־31 במאי ל־5 ביוני השנה השקיע פרנק 22 אלף דולר במאגר הזה. שלושה ימים לאחר מכן רוקנו הנוכלים את הארנק הדיגיטלי של פרנק. בצר לו, הוא פנה ל-ויויאן בבקשת עזרה, והיא הנחתה אותו להמשיך ולהשקיע במאגר, כדי להחזיר את הכסף שהפסיד ולקצור את התשואה המובטחת. פרנק ניסה להבין טוב יותר מה בדיוק קורה פה, הגיע למאמר שפרסמה סופוס בנושא הונאות כרייה ופנה לגלאגר לקבלת עזרה.
בעצת גלאגר, חסם פרנק את ויויאן, אך היא הצליחה למצוא אותו בטלגרם, והמשיכה להפציר בו להוסיף ולהשקיע במאגר. היא אפילו שלחה מכתב שניסה לפרוט על נימי הרגש שלו. החוקרים ציינו ש-"קרוב לוודאי שהמכתב נכתב באמצעות כלי בינה מלאכותית".
גלאגר סיכם באומרו כי "מה שהופך את ההונאות האלה לקשות כל כך לאיתור הוא שהן נשענות באופן מלא על הנדסה חברתית – ולא מערבות השתלת נוזקה כלשהי במכשיר של הקורבן. הן אפילו לא משתמשות באפליקציות מזויפות. אין כל פיקוח על האפליקציות והמאגרים האלה למסחר במטבעות מבוזרים. כך, נוכלים ערמומיים ונחושים מנצלים זאת לטובתם". גם ויויאן הייתה נחושה: היא המשיכה לנסות ליצור קשר עם פרנק גם שבועות אחרי שהוא חסם אותה בווטסאפ.
26/09/23 17:50
7.35% of the views
מאת אנשים ומחשבים
כמה ימים לאחר נחיתתו על המדפים של ה-iPhone 15 החדש של אפל, החלו להופיע דיווחים של משתמשים בפורומים ובאתרים טכנולוגיים שונים על בעיית התחממות יתר של המכשיר בזמן טעינה. למשל, הודעתו של המשתמש איאן זלבו ב-X, שציין, כי המכשיר שלו "כמעט בלתי ניתן למגע" במצב של טעינה מהירה. Jeeez my iPhone 15 Pro Max is almost too hot to touch while fast charging rn…
— Ian Zelbo (@ianzelbo) September 25, 2023 "חשבתי שאנשים מגזימים", הוא מציין, "אבל לא, זה לא נחמד". בשרשור של הודעתו הוא הוסיף, שהמכשיר התחיל להתקרר לאחר שהגיע ל-70% טעינה, ושהמצב הגרוע ביותר היה ב-25%-60%. משתמש נוסף הגיב וציין, כי שמע כבר מחמישה אנשים על בעיית ההתחממות בטעינה, וגם בגיימינג".
עם זאת, יש גם משתמשים שדיווחו כי לא נתקלו בשום בעיה, כמו המשתמש ניק, שמספר כי קיבל יותר מ-30 שעות של חיי סוללה ב-iPhone 15 Pro Max החדש ושהמכשיר לא התחמם כלל. 30 hours (and counting) of battery life on the new iPhone 15 Pro Max is a welcomed upgrade from the absolutely chalked 14 Pro battery. No overheating so far either ???? pic.twitter.com/bG5SWkJyz2
— ????????????????™ (@TheSenpaiNick) September 25, 2023 באופן כללי, סמארטפונים חדשים מתחממים יותר מהרגיל במהלך ההתקנה וב-24 השעות הראשונות של השימוש, גם אלה שהם לא מתוצרת אפל. הדבר נובע כנראה כי המכשיר מאתחל את כל האפליקציות המותקנות. אבל לפי הדיווחים, בעיות החימום מופיעות מעבר ל-24 השעות הראשונות של ההפעלה.
בינתיים לא נמסרה תגובה מאפל.
26/09/23 10:00
5.88% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הבינה המלאכותית (AI) מגדירה מחדש את הזירה העסקית ומציגה פוטנציאל חסר תקדים לארגונים לצמיחה ותחרותיות. הבטחת הערך העצומה, ובמקביל – הבאזז הלא קטן סביב הטכנולוגיה המהפכנית, דוחקים בארגונים להטמיע במהירות כלי AI כשהם מושפעים לעיתים משיקולי הטווח הקצר, טרנדים פופולאריים ומתחרים. מאמר זה בא להאיר שבע מלכודות במסע של ארגונים לאמץ בינה מלאכותית. מלכודות אלו הן צפויות, וארגון שישכיל לנהל אותן יזכה למנף את היכולות העוצמתיות של הבינה המלאכותית לצמיחה וחיזוק כושרו התחרותי.
היעדר מטרות אסטרטגיות ברורות – מעבר של ארגון ליישומי AI מצריך השקעה משמעותית וכרוך בהשלכות עסקיות נרחבות. בלחץ הסביבה התחרותית, חברות נוטות לעיתים לתעדף שיקולים טקטיים ולאמץ במהירות כליAI שימנפו פרודוקטיביות ויצירתיות, מבלי שהגדירו מהי בדיוק המטרה האסטרטגית של יישומים אלה. השקעה בבינה מלאכותית ללא יעדים מוגדרים כמוה כהפלגה באוקיינוס ללא יעד ומצפן. נוכל ליהנות מהבריזה לזמן מה, אבל בסופו של דבר ניסחף ללא מטרה. הגדירו בבירור את מטרת המעבר ל-AI וכיצד הטמעתה מקדמת את הארגון לעבר יעדיו האסטרטגיים, בטווח הקרוב והרחוק. לדוגמה, חברת לוגיסטיקה עשויה להגדיר אופטימיזציה של נתיבי אספקה או הפחתת צריכת דלק כמטרות בעת יישום AI.
משילות נתונים לקויה – נתונים הם הדלק והמנוע של כל מערכתAI . נתונים שאינם מנוהלים היטב, לא רק יפגעו ביעילות של יישומי AI, אלא עלולים לפגוע בקבלת ההחלטות ובהמשך ביעדים העסקיים. על ארגון להבטיח שהנתונים מדויקים, עקביים, מאובטחים ונגישים. תארו לעצמכם למשל בית חולים המשתמש בבינה מלאכותית כדי להתאים תוכניות טיפול אישיות לחולים כרוניים. עקב פיקוח לקוי על נתונים, קיימות אי התאמות באיכות הנתונים – רשומות מסוימות מיושנות, חלקן אינן שלמות ואחרות כוללות אי-דיוקים. מערכת הבינה המלאכותית רושמת תרופות על סמך נתונים שאינם אמינים. מעבר לפגיעה בבטיחות המטופלים, כשל כזה חושף את בית החולים להשלכות משפטיות ושוחק את האמון בפתרונות בריאות מבוססי AI.
דילוג על בקרת האיכות – מערכת AI שאינה מבוקרת עלולה להיות מתכון לאסון. בגלל עוצמת הניתוח, המהירות והסקיילבליות של מערכות אלה, סטייה קטנה בדיוק בפעולתן עלולה להוביל לטעויות שגדלות אקספוננציאלית. חשבו על בינה מלאכותית כעל מכונית מרוץ – לא הייתם מאיצים במסלול מבלי לבדוק תחילה בקפדנות את המנוע, הבלמים ומאפייני הבטיחות. העוצמה והמורכבות של מערכותAI מחייבת בדיקות ותיקוף קפדניים לבטיחות, דיוק ואמינות, כדי להימנע משגיאות מסוכנות.
"הטמעת AI בארגון היא אירוע משבש. במקביל לתועלות העצומות, היא עשויה לחולל מהפך בתהליכים עסקיים, בתפיסות ובתרבות. כדי שהמעבר יצליח עליו להיות מנוהל במסגרת תוכנית ייעודית לניהול השינוי. תכנית זו צריכה לתת מענה הן לאתגרים טכניים וקונקרטיים… הן לאתגרים תרבותיים ורגשיים"
הערכת חסר בהקצאת משאבים – מעבר של ארגון ל-AI הוא תהליך מורכב המערב מגוון היבטים עסקיים, מבניית תשתיות נתונים, פיתוח ורכישה של חומרה ותוכנה הדרושות לתפעול AI , רכישת ידע, כישורים, גיוס טאלנטים, הגדרה מחדש של תהליכים והיבטים עסקיים וארגוניים נוספים. ארגונים לעיתים נוטים להערכת חסר של משאבים, במיוחד בפרויקטים בהם רמת המורכבות ואי הודאות גבוהה. חסר במשאבים יגביל את ביצועי הבינה המלאכותית וימנע מהארגון למצות את מלא הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה שהשקיע בה. בנוסף עלולה להיווצר חוויה שלילית בקרב העובדים, שתפגע בניסיונות עתידיים של הארגון ליישם AI.
ניהול כושל של תהליך השינוי – הטמעת AI בארגון היא אירוע משבש. במקביל לתועלות העצומות, היא עשויה לחולל מהפך בתהליכים עסקיים, בתפיסות ובתרבות. כדי שהמעבר יצליח עליו להיות מנוהל במסגרת תוכנית ייעודית לניהול השינוי. תכנית זו צריכה לתת מענה הן לאתגרים טכניים וקונקרטיים, כמו בניית תשתיות AI ונתונים, פיתוח ידע חיוני, בניית AI Talent והקניית מיומנויות חיוניות לעובדים, והן לאתגרים תרבותיים ורגשיים, כמו תקשורת, יצירת משמעות, רגשות, אמונות והתמודדות עם חוסר ודאות. ניהול מיטבי של שני סוגי האתגרים בו זמנית הוא קריטי להצלחת המעבר ל-AI. ניהול השינוי צריך להתבצע באופן חוצה ארגון, מתוך הבנה שלכל יישום AI צפויות השלכות על כלל הארגון.
חשיבה בקטן – כמו בכל פרויקט חדשני, גם בהטמעת AI קיימים יתרונות להתחיל בפיילוט מצומצם. עם זאת, בגלל יכולת ההתרחבות העצומה הייחודית ל- AI, חשוב לארגון לשקול כבר בשלב ההתחלה את אפשרויות ההרחבה (Scaling) של יישומי ה-AI. לדוגמה, רשת קמעונאית מיישמת בהצלחה מערכת ניהול מלאי מבוססת AI באחת מחנויותיה. החנות משיגה יעילות בניהול המלאי וחיסכון משמעותי בעלויות. כשהרשת תבקש להרחיב את המערכת לפריסה ארצית היא עלולה לגלות שהמערכת לא תוכננה להיקפים גדולים ולסוגיות מורכבות של מלאי ואספקה לריבוי חנויות ועוד בתנאים סביבתיים משתנים. הדבר יכול להוביל לעיכובים תפעוליים, לאובדן הכנסות ואף לפגיעה במותג. תכנון ההתרחבות משלב ההתחלה של פריסת פתרונות AI יסייע לארגון למנף את מלא הפוטנציאל הטמון בבינה המלאכותית.
מיינדסט של ספרינט – מעבר של ארגון ל- AI אינו אירוע חד פעמי, אלא תהליך. העוצמה של AI טמונה ביכולת הלמידה והשיפור המתמיד של האלגוריתמים. הדבר מצריך מהארגון ניטור תמידי של הטכנולוגיה המתפתחת במהירות אקספוננציאלית, תחזוקה שוטפת, עדכון רציף של נתונים וכוונון תמידי כדי להסתגל לסביבות המשתנות. מעבר לכך נדרש שינוי תרבותי. בדיוק כמו האלגוריתם כך גם ארגונים, נדרשים לאמץ תרבות של למידה תמידית, להישאר ערניים, לחקור ולשכלל ברציפות את המודלים והיישומים, כדי להפיק תועלת ממערכות AI רלוונטיות ומדויקות בסביבה המשתנה ומתחדשת תמידית.
לסיכום, לצד ההזדמנויות חסרות התקדים לצמיחה ויתרון תחרותי, מעבר של ארגון ל-AI הוא תהליך מורכב הכרוך בסיכונים, שאת חלקם ניתן לצפות ויש לנהל. מנהלים שישכילו לצאת למסע ה-AI מתוך ראייה אסטרטגית, הבנה של המורכבות ומודעות למלכודות, יסייעו לארגונם למזער את הסיכונים ולמנף את הפוטנציאל הטרנספורמטיבי של AI.
הכותבת היא פיזיקאית, מומחית לאסטרטגיה וחדשנות בתנאי מורכבות, מייסדת ומנכ"לית דואליטי.