The headlines that made most buzz on this page
31/05/23 10:27
23.67% of the views
מאת IsraelDefense
קובי גדעון - לע״מ בימים האחרונים אתרי החדשות באיטליה התמלאו קונספירציות סביב אירוע טביעת ספינה באגם בצפון איטליה בו נהרג עובד מוסד. על פי פרסומים בחו״לֿ שמו ארז שמעוני. המוסד טרם פרסם הודעה רשמית מטעמו סביב האירוע.
על פי הפרסומים באיטליה, התאונה ארעה באגם לגו מג'ורה בצפון איטליה. סערה פתאומית הפכה את הספינה שהייתה עמוסה מעבר לכמות המותרת. ארבעה נספו בתאונה. השאר הצליחו לשחות לחוף במרחק כ-150 מטרים. חלקם חולצו על ידי ספינות ומסוק שהוזעקו לאזור.
דיווחים באיטליה טוענים כי בספינה היו 10-13 ישראלים לצד אנשי ביון איטלקים. סה״כ 23 איש היו על הספינה. הניצולים הישראלים הוטסו בבהילות במטוס פרטי לישראל. מטוס המשמש את המוסד ואת ממשלת ישראל.
משרד החוץ האיטלקי הודיע שהקונסול בשגרירות ישראל ברומא פועל להחזרת גופת הישראלי לקבורה בישראל. שלטונות איטליה הודיעו שלא היתה זו פעולת טרור.
הדיווחים סביב התאונה התמלאו בהשערות וספקולציות. הגרסה הרשמית היא כי מדובר במסיבת יום הולדת שערכו קולגות מישראל ואיטליה. גרסה אחרת גורסת כי מדובר בחגיגות סיום מבצע משותף.
הוסיפה למסתורין אשתו של הקפטן, ממוצא רוסי. היא נספתה באירוע. הפרקליטות של Busto Arsizio, האזור בו ארעה התאונה, החלה בחקירת האירוע, כולל היבטי בטיחות וכן תחקרה את הקפטן. אחת השאלות היא איך ספינה המיועדת ל-15 איש, הכילה 23.
כצפוי, התאגדות עשרות אנשי ביון ישראלים, איטלקים ואולי אחרים, הפינוי הבהול, השתיקה של המוסד, הסתרת שמו של ההרוג הישראלי - כל אלו הציתו את הדימיון של אתרי החדשות בעולם.
שירותי הביון של איטליה הספיקו לנקות את כל הדירות ששכרו הישראלים וגם את הרכבים השכורים שזנחו. נראה כי גם לאיטלקים יש מה להסתיר באירוע.
31/05/23 13:28
22.71% of the views
מאת IsraelDefense
בצילום מוצגים שני כלים אוטונומיים בלתי מאויישים המתקדמים ביותר בפיתוח החברה https://twitter.com/BoeingDefense/status/1661824558125522944?s=20 חברת בואינג פרסמה צילום בו נראים זה לצד זה שני כלים בלתי מאויישים מהמתקדמים בעולם – המל"ט MQ-28 GHOST BAT שיטוס בעתיד בצמוד למטוסי קרב מאויישים בזירת הלחימה. לידו בצילום מל"ט התדלוק האווירי MQ-25 STING RAY .
את מטוס הליווי (WINGMAN) מייצרת בואינג אוסטרליה והמל"ט המתדלק פותח עבור הצי האמריקני. הפנטגון אישר בשנה שעברה כי הזמין מל"ט ליווי 'ווינגמן' MQ-28 שתפקידו יהיה לעבות מבנה של מטוסי קרב מאויישים של חיל האוויר האוסטרלי בלחימה ויבצעו משימות משותפות. בואינג הודיעה שתתכנן גם דגם מיוחד של מל"ט זה שיפעל מנושאות מטוסים.
בואינג הודיעה כי בצילום מוצגים שני כלים אוטונומיים בלתי מאויישים המתקדמים ביותר. GHOST BAT שפותח באוסטרליה יפעל כמו ממטוס קרב וישפר משימות מוטסות. הוא מצוייד במגוון גדול של חיישנים מתקדמים.
WAR ZONE מדווח שחיל האוויר האוסטרלי מתכנן לרכוש 10 מל"טי ליווי WINGMAN שיפעלו בצמוד למטוסי קרב, בעיקר מטוסי F-35 חמקנים ו-F-18 סופר הורנט.
31/05/23 14:01
21.26% of the views
מאת IsraelDefense
מפקד משמרות המהפכה האסלאמית (IRGC) אישר כי איראן תחשוף בקרוב טיל היפרסוני www.irna.ir איראן הודיעה על פיתוח מוצלח של טכנולוגיית טילים היפרסוניים, ועתידה להצטרף למדינות כמו רוסיה וסין, כאחת המדינות הבודדות שמחזיקות בנשק מתקדם זה.
עם טילים היפרסוניים המסוגלים לנוע במהירויות גבוהות פי חמש ממהירות הקול, כלי הנשק הללו מהווים אתגר משמעותי למערכות ההגנה האווירית (גם של ישראל) והפכו לגבול החדש של הלוחמה.
בשבוע שעבר חשפה איראן טיל בליסטי חדש עם טווח מרשים של 1,242 מייל (2,000 ק"מ) ויכולת נשיאת מטען של טון אחד. כעת, מפקד משמרות המהפכה האסלאמית (IRGC) אישר כי איראן תחשוף בקרוב טיל היפרסוני.
הודעה זו באה בעקבות טענה שהשמיע ראש יחידת התעופה והחלל של משמרות המהפכה בנובמבר האחרון, אשר נתקלה בספקנות מצד ארצות הברית. עם זאת, נראה כי איראן מוכנה לחשוף את היכולות שלה.
דיווחים מצביעים על כך שהטיל ההיפרסוני האיראני מסוגל לתמרן הן בתוך ומחוץ לאטמוספירה, להגיע למהירויות ותמרון המהווים איום על מערכות הגנה אווירית.
בעוד הטענות של איראן עשויות להיענות בספקנות, ארצות הברית כדוגמא, מפגרת במרוץ החימוש ההיפרסוני. בעוד שרוסיה וסין כבר החלו לפרוס טילים היפרסוניים משלהן, ארה"ב התמקדה בעיקר בטילים בליסטיים והתמודדה עם כישלונות בפיתוח טילים היפרסוניים.
צבא ארה"ב מחולק לשלושה זרועות, שכל אחת מהן מפתחת באופן עצמאי טילים היפרסוניים משלה תחת הגבלות קפדניות נגד שימוש בראשי נפץ גרעיניים. גישה מקוטעת זו, יחד עם כשלים בניסויי טילים היפרסוניים, עיכבו את פריסת הטכנולוגיה הזו.
יתר על כן, העלויות הגבוהות הכרוכות ברכישת טכנולוגיית טילים היפרסוניים תרמו אף הן לעיכובים. תקציב 2024 של חיל האוויר האמריקני כולל הוראות לפיתוח טכנולוגיה היפר-קולית אך אינו מקצה כספים לרכישה. עיכובים אלה ברכישה ובפריסה עלולים לתת יתרון למדינות כמו סין, רוסיה, איראן וצפון קוריאה.
נשאלת השאלה: האם ישראל יכולה להשרשות לעצמה להשאר ללא טיל תקיפה היפרסוני משלה? ככל שאיראן מצטרפת בגאווה למועדון הטילים ההיפרסוני, זה הופך יותר ויותר חיוני לישראל להאיץ את מאמציה ולסגור את הפער כדי לשמור על עליונותה הצבאית ועל מעמדה האסטרטגי במזרח התיכון.
31/05/23 09:55
8.7% of the views
מאת IsraelDefense
חברת המסחור תל-השומר בע"מ המנוהלת על ידי אבנר הלפרין, זכתה במכרז ממשלתי לאזרח טכונלוגיות שפותחו בשב״כ ובמשטרה רשב״כ - רונן בר | צילום: שב״כ לישראל דיפנס נודע כי חברת המסחור תל-השומר בע"מ המנוהלת על ידי אבנר הלפרין, זכתה במכרז ממשלתי לאזרח טכונלוגיות שפותחו בשב״כ ובמשטרה. חברות יישום קיימות ופועלות בישראל מזה שנים. במוסדות אקדמאים, בתי חולים וחברות ביטחוניות.
לעגן את ההמצאות בפטנטים
תפקידה של חברת יישום הוא לדאוג לעגן את ההמצאות בפטנטים ולמכור את ההמצאה תמורת מזומן ו.או תמלוגים, או לפתח מוצר ועל בסיסו חברה. קוריוז: לעיתים יש ריבים בין חברת היישום לבין המדען שרוצה לפרסם מאמר. חברת היישום רוצה לרשום פטנט לפני פרסום מאמר שחושף את הפיתוח. עד כמה זה יקרה בשב״כ או במשטרה? כנראה פחות.
את ההחלטה לאזרח טכנולוגיות של שב״כ חשפנו כבר בפברואר שנה שעברה, בראיון שהסכים לתת לנו עידו, אז, מנהל הגראז׳. מייזם משותף של שב״כ עם TAU Ventures, קרן ההשקעות של אוניברסיטת תל אביב (מאז עידו פרש מהשירות). מטרת המייזם היא לעודד חדשנות בשב״כ.
״כן, אנחנו רוצים לעשות כסף מחדשנות. באמצעות אזרוח טכנולוגיות או הנבטת טכנולוגיה בתוך הארגון כאשר ה-IP יהיה שלנו״, אמר עידו בראיון. ״זה תהליך בירוקרטי שצריך לעבור מול משרד האוצר מחד, וגם הליך פנימי שהארגון צריך לעבור. ניסינו לאזרח פעם אחת טכנולוגיה ונכשלנו. בעיקר בגלל בעיות IP. השנה אנחנו מנסים פעם נוספת ממקום יותר בוגר. אם נצליח להניב כסף מחדשנות בשוק האזרחי - נקח פחות כסף מהאוצר לפעילות הארגון.״
כמה כסף אפשר לעשות מאזרוח טכנלוגיות?
דוגמא אחת היא חברת Given Imaging. החברה הוקמה על ידי גבריאל מירון וחברת אר.די.סי. בע"מ [חברת היישום של רפאל] בינואר 1998 ברכישת בעלות על פטנט רשום של רפאל שהוגש על ידי צוות בהובלת ד"ר גבריאל עידן. בשנת 2013 החברה נמכרה בסכום של קצת פחות ממיליארד דולרים במזומן.
שב״כ ומוסד עולים למדינה כ-13-14 מיליארדי ש״ח בשנה. אם נניח חלוקה חצי-חצי, מדובר בסכום של 6.5-7 מיליארד ש״ח. בערך דולרי נוכחי זה בערך 1.9 מיליארדי דולרים. גם אם שב״כ יצליח להביא, בממוצע לתקופה של עשור (לוקח זמן לאזרח טכנולוגיה ולהרוויח ממנה כסף), נניח, 20 מיליארד ש״ח בהכנסות מאזרוח, מדובר בכ-30 אחוזים מעלותו לתקופה.
האם שב״כ יוכל להגיע למצב Bootstrapping?
קרי, ששב״כ יוכל לממן את עצמו באמצעות אזרוח טכנולוגיות ללא הסתמכות על כספי מיסים? בשלב זה, מודל כלכלי כזה לשירות ביון של מדינה נשמע כמו פנטזיה. גם עבור האוצר. עם זאת, אין לשלול מימון חלקי שיוביל להקלה מסוימת על תקציב המדינה.
עם זאת, יש לזכור כי ארגון ביון מפתח טכנולוגיות קודם כל בשביל הצרכים המבצעיים שלו. אנשי שב״כ לא מגיעים לעבודה במטרה לפתוח חברות הזנק, אלא לסכל טרור ולעצור מרגלים.
כדי שחברת המסחור תל-השומר בע"מ תצליח במשימה שלה, צריך לקרות עוד משהו. שב״כ צריך לעבור שינוי תרבותי. כיום, מדובר בארגון מאד סגור, על סף החרדה, בכל הקשור לחשיפת טכנולוגיות המפותחות בתוך הבית. אפשר להיזכר בויכוחים בין שב״כ לממשלה, סביב שימוש בטכנולוגיות איכון של שב״כ לאיתור חולי קורונה שיצאו מבידוד. שב״כ היה חרד לחשיפת יכולות האיכון הסלולריות שלו.
לסיכום, מהלכי הגראג׳ וחברת המסחור תל-השומר בע"מ, מראה כי בשב״כ נזרעו הזרעים לשינוי תפיסה. אם אפשר לעשות כסף במייזמים אזרחיים מטכנולוגיה שפותחה בכספי מיסים, זה יכול להיות מודל כלכלי מעניין לשירות ביון. עבור ארגון כמו שב״כ, עצמאות כלכלית מהאוצר, יכולה לתרום גם בפן המבצעי.
31/05/23 11:09
8.7% of the views
מאת IsraelDefense
טורקיה מעכבת את הצטרפות שוודיה לנאט״ו ומתנה זאת בקבלת מתנות מארה״ב | בוושינגטון נוטים להסכים לעסקה Official White House Photo by Adam Schultz הנשיא ביידן הודיע לאחרונה כי בשיחת טלפון, נשיא טורקיה חזר על רצון ארצו לרכוש בארה"ב מטוסי קרב F-16. נשיא ארה"ב מצידו הביע את רצון וושינגטון שטורקיה תסיר את התנגדותה לצירוף שוודיה לנאט"ו.
ביידן טלפן לארדואן כדי לברכו על ניצחונו בבחירות, ואחרי השיחה אמר לכתבים בוושינגטון: "הוא (ארדואן) הביע רצון לסגור עסקת F-16. השבתי שאנו מעוניינים בעסקה בנושא שוודיה. אמרתי לו 'בוא נעשה את זה'. החלטנו שנשמור על קשר ונמשיך לדבר על זה בשבוע הבא".
שוודיה ופינלנד הגישו בקשות להצטרף לנאט"ו, אך עד כה טורקיה והונגריה עומדות בסירובן לאשר את הצטרפות שוודיה.
סוכנות רויטרס מוסרת כי טורקיה מעוניינת לרכוש מטוסי F-16 בסכום כולל של 20 מיליארד דולר, וכן 80 ערכות מודרניזציה למטוס זה.
עד כה הקונגרס האמריקני עיכב את אישורו לעסקה בגלל הסירוב הטורקי להרחבת נאט"ו.
31/05/23 13:19
6.28% of the views
מאת IsraelDefense
אספקת 18 הטנקים תחל ב-2025 וההזמנה כוללת אופציה ל-105 טנקים נוספים קרדיט לתמונה: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון
ממשלת גרמניה הזמינה 18 טנקי ליאופרד חדשים כדי להשלים חסר בגלל העברת טנקי ליאופרד לאוקראינה.
הדגם החדש שהוזמן במפעלי קראוס-מפאיי-ווגמן (KMW) הוא 2A8, טנקים שיצויידו בין היתר במערכות הגנה אקטיבית 'מעיל רוח' (TROPHY) תוצרת רפאל. כיום יש לצבא גרמניה 321 טנקי ליאופרד.
הפרלמנט הגרמני אישר בשבוע שעבר את רכש 18 הטנקים בסכום של 525 מיליון יורו, כך הודיע משרד הרכש הפדרלי של הבונדסווהר. אספקת 18 הטנקים תחל ב-2025 וההזמנה כוללת אופציה ל-105 טנקים נוספים.
לפי דיווח של רשת בלומברג, מדובר בעסקה ענקית כוללת, ששווייה יגיע לשלושה מיליארד יורו.
עוד מדווח BREAKING DEFENSE כי גרמניה תעביר מספר קטן של טנקי ליאופרד לצ'כיה ולסלובקיה כדי להחליף טנקים ששתי המדינות מעבירות לאוקראינה.
יצרנית הטנקים KMW הודיעה כי קיבלה הזמנה ממשלת גרמניה לייצר עבורה 12 תותחי הוביצר PZH-2000 חדישים עבור חיל התותחנים הגרמני.
31/05/23 09:04
4.83% of the views
מאת IsraelDefense
ניצב משנה בדימוס, אילן מור, מפקד משטרת התנועה לשעבר ומנכ"ל קונסלטיקה כיום, השתתף באבטחת הילולת מירון השנה - וחזר עם חוויה מתקנת צילום: משטרת ישראל מירון 2023 ״סימנים של שינוי" לא רק בהצלחת ההילולה, אלא בעיקר בדרך. אתחיל בהיסטוריה קצרה. בשנת 2016 שימשתי בתפקיד מפקד משטרת התנועה הארצית. בסיום ההילולה של אותה שנה כתבתי מסמך שכותרתו "מוחקים את הכתובת מהקיר".
המסמך נכתב בתחושת בהילות ובו תיארתי את הפגמים המהותיים שיש בהילולה. לחרדתי, תיארתי את האסון שיתרחש באפריל 2021. המסמך הוביל אותי לעדות בוועדת החקירה הממלכתית לחקר האסון. בסיומה, יצאתי עם תחושה קשה. דבר לא הולך להשתנות.
בתחילת שנה זו נקראתי לסייע למפיק האירוע "עזריאלי הפקות", תחת הנחיית השר לירושלים ומסורת ישראל, מאיר פורוש והפרויקטור יוסי דייטש. המפגש הראשוני הכה אותי ואת הצוות בתחושת התנשאות של "מה הם מבינים". טעיתי. יצירתיות ושילוביות במשרד לביטחון לאומי, משרד התחבורה, משטרת ישראל, כוחות ההצלה השונים והפקה מקצועיות - זה מה שהיה צריך ההר המאתגר.
תוך זמן קצר התיישבו סביב שולחן השרטוטים ובשטח חבורה מופלאה שיישמה פרט אחרי פרט את הכללים לאירועים תחת כיפת השמיים. החל מניתוח סיכונים בהיבטי בטיחות וקהל, תכנית בטיחות ויישום, תוך פיזור הקהל במתחם נוסף בגודל 100 דונם. הפעלה של כוח סדרנות חרדי. לצורך הפעלתו נדרשה המשטרה, שפעלה באופן יוצא מהכלל לאשר ולסייע.
זה המקום לציין שכיוצא משטרה התמלאתי תחושת גאווה. לראות את השילוביות בין יחידות המשטרה השונות וההבנה כי יש לבצע העברה מושכלת של ניהול האירוע להפקה כמקובל באירועים תחת כיפת השמיים.
לראשונה בוצעה ספירת קהל טכנולוגית "במספר מעגלים". החל מהאוטובוסים שיצאו מרחבי הארץ ועד הגעת הקהל למתחמים השונים. מעל, ספירה נוספת באמצעות רחפן. את כל הספירות השונות ריכז מומחה לספירת קהל עופר גרינבויים. ספירה שאפשרה לכלל הכוחות הפועלים להבין את ההקפים ולהערך לשגרה ולחירום .
הילולת מירון הינו האירוע הכי גדול בארץ המתנהל תחת כיפת השמיים. החשיבות של מעקב אחרי כמות הקהל, היכולת לווסת קהל בעת עומס במתחמים, מהווים מרכיבים משמעותיים ביכולת למנוע צפיפות. וצפיפות היא גורם מוביל באסונות בעולם ובארץ. כך קרה באפריל 2021, עת נהרגו באותו אירוע 45 בני אדם ונפצעו כ-100 ברמות פציעות שונות.
שלא יהיו אי הבנות, גם השנה ליוו את מירון אתגרים תפעוליים. כאילו רצו לבדוק האם "סימנים של שינוי" אמיתיים. החל מגשם שהחל לרדת יום לפני ההילולה ועד התחלת הסבב "עלות השחר" בעזה. לכל אלה יכולנו יחד.
בימים אלה המלווים בהסתה ופלגנות, כמה שמחה מלאה את לבי לשמוע את הפרוייקטור יוסי דייטש: "אנשים שיושבים ועובדים יחד מנפצים כל סטיגמה. אנשי מופעים וחרדים שיכולים יחד לכל אתגר."
זהו מאמר של תקווה. ביקשתי להדגיש כי בחשיבה יצירתית, שילוביות ומקצועיות, אנו יכולים לכל אתגר. בתנאי שנשתחרר כולנו מסטיגמות וניתן הזדמנות לכוחות המצויניים שבנו לפעול יחד.
31/05/23 12:00
3.86% of the views
מאת IsraelDefense
אוקראינה לא הגיבה לדיווחים על שיגור כטמ"מים למוסקווה https://t.me/V_Zelenskiy_official/6424 משרד ההגנה הרוסי הודיע כי כטמ"מים זרים תקפו מטרות במוסקווה, ונגרם נזק רב לכמה בניינים בבירה הרוסית.
רוסיה טענה שהיתה זו "מתקפת טרור אוקראינית של קייב", כמה אזרחי מוסקווה נזקקו לטיפול רפואי. ראש עיריית מוסקווה סרגיי סוביאנין מסר שנפגעו דירות בכמה מגדלי מגורים.
אוקראינה לא הגיבה לדיווחים על שיגור כטמ"מים למוסקווה, וסוכנות AP מוסרת שאם הידיעות נכונות, תהיה זו התקיפה הנועזת ביותר מאז תחילת המלחמה.
ברוסיה נמתחה ביקורת על יעילות ההגנה האווירית. חבר הדומה אמר בראיון לאתר העסקים הרוסי RBC: "ארצנו רחבת ידיים, ותמיד יהיו חורים שדרכם יוכלו כטמ"מים לחדור ולעקוף את מערכות הגנ"א".
כתב AP דיווח שהמשטרה סגרה את הרחובות סביב הבתים שנפגעו, ונראו אנשים אוספים את שרידי הכטמ"מים לתוך תיבות קרטון.
בעבר כבר היו כמה מקרים של תקיפות כטמ"מים אוקראינים בתוך המרחב הרוסי, באזורי סרטוב וריאזן. הרוסים טענו כי יירטו כמה כטמ"מים ששוגרו לתקוף אנייה של הצי הרוסי בנמל סבסטופול שבחצי האי קרים.