The headlines that made most buzz on this page
20/02/22 14:50
11.38% of the views
מאת אנשים ומחשבים
סין מוחה על החלטת ממשלת ארצות הברית לכלול כמה אתרי אי-קומרס סיניים ברשימת "שווקים לא אמינים", וכינתה את הפעולה "חסרת אחריות" – כך מסר משרד המסחר הסיני בסוף השבוע.
יום לפני כן מסר נציג הסחר של ארצות הברית, כי לרשימה המעודכנת של "שווקים לא אמינים" נוספו אתרי מסחר אלקטרוני סיניים המופעלים על ידי קבוצת טנסנט (Tencent Holdings) וקבוצת עליבאבא, בהם עלי אקספרס.
הרשימה האמריקנית מגדירה כ"לא אמינים" 42 שווקים מקוונים ו-35 שווקים פיזיים שדווח עליהם כי הם מעורבים או מקילים על זיוף סימני מסחר ידועים או על פירטיות זכויות יוצרים. רשימת השוקים הלא אמינים מפורסמת על ידי ארה"ב מאז 2011, במטרה להגביר את מודעות הציבור ולסייע באכיפה של שמירה על זכויות קניין רוחני.
בהודעתה, הפצירה סין בארצות הברית "לשקף באופן אובייקטיבי את המאמצים ואת ההתקדמות שעושה סין", ולבצע הערכה הוגנת כדי להימנע מהשפעות שליליות מיותרות על חברות.
זוהי עוד מערכה במלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין, כשהאמריקנים טוענים שהסינים נכשלו במילוי ההתחייבויות הנכללות בשלב הראשון של הסכם הסחר שנחתם בין שתי המדינות עוד בזמן כהונתו של דונאלד טראמפ כנשיא.
מעליבאבא נמסר כי היא תמשיך לעבוד עם סוכנויות ממשל אמריקניות על מנת לטפל ב-"דאגות" הנוגעות לענייני קניין רוחני.
20/02/22 09:32
9.76% of the views
מאת אנשים ומחשבים
בניסיון לנתק את ילדיו מהאינטרנט, גרם אב נואש בטעות לניתוק העיר כולה מהאינטרנט. כעת הוא צפוי למאסר ולקנס.
לפי דיווח בפראנס בלו, האב השתמש במשבש ערוצים רב-גלי כדי לנתק את האינטרנט בביתו בעיר מסאנג', בתקווה "להפריד" את ילדיו המכורים לרשתות החברתיות ממכשיריהם. משבשים מעין אלה, שאינם חוקיים בצרפת (וגם בארה"ב), פועלים על ידי הפרעה לאותות תקשורת, ובכך עוצרים אותה לחלוטין.
כאשר נחקר מאוחר יותר' הודה האיש שרק רצה לנתק את הקישוריות לביתו בלילה, בין חצות לשלוש לפנות בוקר, כדי שילדיו פשוט יילכו לישון כבר. לרוע מזלו, המכשיר המשבש היה חזק דיו כדי לנתק את הקישוריות לא רק לביתו, אלא, ללא ידיעתו, גם לבתים רבים אחרים בסביבה – בטווח של שתי רשויות מקומיות. שכניו החלו בסופו של דבר לדווח על הניתוק, מה שהוביל לחקירה של סוכנות התדרים הלאומית בצרפת, שהטילה עליו את האחריות לתקלה ופתחה בהליכים משפטיים נגדו.
כעת ניצב האיש בפני שישה חודשי מאסר וקנס של 30 אלף אירו. לא נעים.
20/02/22 14:56
8.13% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אם נדמה היה לנו שרק מארק צוקרברג והמטאמייטס שאיתו – הכינוי שהוא העניק באחרונה לעובדים בתחום בחברת מטא (Meta) שלו – באמת מתעניינים בתחום המטאברס, כנראה שטעינו.
Horizon Venues, שהיא אפליקציה מבית מטא המוקדשת לאירוח אירועים חיים, הושקה בדצמבר האחרון (לעת עתה בקנדה וארה"ב בלבד). היא מספקת אפשרות לצפייה משותפת בשידור חי של וידיאו ב-180 מעלות, כולל למשל במשחקי ה-NBA, ובמופעים מוזיקליים שכבר משכו כמה שמות גדולים, למשל כמו הפו פייטרז, וכן בתחרויות VR esports.
יחד איתה הושקה גם Horizon Worlds, בה עוסקים המשתמשים בבניית מבנים, קצת בדומה למיינקראפט של מיקרוסופט. מדובר בינתיים בשירותים שעל מנת לעשות בהם שימוש יש צורך בקסדת מציאות רבודה/וירטואלית של אוקולוס, שגם היא נמצאת בבעלות מטא. בעתיד הלא רחוק, כך מבטיחה מטא, נוכל להשתמש ביישומים גם בלי הקסדות, דרך הניידים שלנו.
כזכור, המטאברס במתכונתו המתקדמת, שצוקרברג הבטיח לנו שיהפוך לדרך חיים בעבור כולנו בתוך כחמש שנים, עתיד להיות זמין למשתמשים בכל אמצעי לבחירתם, משמע במחשבים ניידים או נייחים, בסמארטפונים וכן בעזרת הקסדות.
ואולם כבר כעת, ולמרות הראשוניות והעובדה שמדובר בעצם באפליקציות ניסיוניות בתחילת דרכן שנמצאות באוויר רק כחודשיים וחצי, נראה ששירותי המטאברס הנוכחיים בהחלט הולכים ותופסים את עניין הגולשים, והדבר מתבטא במניין המצטרפים החדשים אליהם.
המספרים כבר מתחילים לדבר בעד עצמם
דובר מטא אישר באחרונה ל-The Verge דיווח של מקור אנונימי שהמספר הכולל של משתמשים בפלטפורמות כעת עומד על 300,000. לכאורה זהו מספר משתמשים זעום, בטח בהשוואה למיליארדים הרבים שמשתמשים בשירותי החברה הפופולריים פייסבוק, אינסטגרם או ווטסאפ, אבל בעצם מדובר על נתון שמשקף עלייה של פי עשרה במספר המשתמשים מאז ההשקה בדצמבר.
המשתמשים אמורים להיכנס לכל אחד מהיישומים הללו באמצעות המטא אווטאר שלהם, וכן להיות בעלי חשבון פייסבוק פעיל.
בהתחשב בעלות הקסדה שהיוזרים חייבים לעשות בה שימוש בינתיים, אשר שעומדת כיום בארה"ב על כמעט 300 דולר, המספר הזה מרשים אולי עוד יותר.
יצוין כי ספירת המשתמשים הזו אינה כוללת את Horizon Workrooms, שהיא הפלטפורמה הנוספת של מטא המשתמשת לניהול פגישות מציאות רבודה. בנוסף, מטא הצהירה שהיא עתידה להשיק בקרוב שירות נוסף מעולמות המטאברס – את Horizon Home. בשבוע שעבר (א') העלתה מטא תשדיר פרסום בסופרבול ל-Horizon Worlds ול-Quest 2, שהיא הקסדה הכי מתקדמת של אוקולוס, ובו החברה תיארה את העולם החדש שניתן למצוא בפלטפורמה שלה.
גם מעובדה זו ניכר שללא ספק החברה – שאיבדה באחרונה גובה לפחות במובנים של שווי שוק, ושירדה משווי של יותר מטריליון דולר מאז ספטמבר ב-500 מיליארד דולר בשווי השוק שלה – מהמרת ובגדול על התחום החדש, שלפיו גם מיתגה עצמה מחדש כמטא רק לפני כמה חודשים.
20/02/22 17:04
8.13% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הפריצה לרשות השידור האיראנית, IRIB, שאירעה ב-27 בינואר, ושהועברו בה מסר של תמיכה במנהיגי האופוזיציה וקריאה להתנקשות במנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, בוצעה עם נוזקות מחיקה מסוג שלא זוהה בעבר – כך לפי חוקרי צ'ק פוינט הישראלית. החברה מצאה שהתקרית הזו הייתה הרסנית יותר ממה שהניחו בתחילה.
החוקרים כתבו כי "לא הצלחנו למצוא כל ראייה לכך שהכלים האלה שימשו בעבר, או שניתן לייחס אותם לשחקן איום ספציפי". הקבצים שנמצאו ונותחו על ידם כוללים את תוכנת המחיקה, תוכנה שמשמשת להפעלת הסרטון, נוזקה שמצלמת צילומי מסך של הקורבן, עדות לדלתות אחוריות בהתאמה אישית, וקבצים להתקנה ולהגדרה של קובצי הפעלה זדוניים. חוקרי צ'ק פוינט לא העלו השערות לגבי ל-מה עוד שימשו הכלים הללו ולא ציינו כיצד השיגו ההאקרים גישה ראשונית לרשתות שנפרצו.
"פריצה 'מורכבת'"
גורמים איראניים לא הכחישו שמתקפת הסייבר בוצעה, ואמרו כי שיבושים קרו גם בערוץ טלוויזיה אחר ובשתי תחנות רדיו. הם כינו את הפריצה "מורכבת". המתקפה התרחשה יום לפני שהחלה באיראן חגיגה רבת ימים לציון המהפכה האסלאמית.
הפריצה האמורה הייתה אחת מסדרת אירועים שנועדו להביך את ממשלת איראן, ושנמשכו החל מיולי האחרון, אז הופסקו שירותי הרכבת הלאומיים, או לפני כן, ועד לפחות 7 בפברואר השנה. הן כללו פרסום של צילומים מבית סוהר בטהרן, וכן שיבושים במערכת התשלומים האלקטרונית במדינה, המשמשת את הציבור הרחב לתשלום על דלק מסובסד ממשלתי.
מומחים: מקור המתקפה – בישראל
כמה מומחים העריכו שהמתקפה היא חלק מהעימות המתמשך בממד הסייבר בין ישראל לאיראן. קבוצה שכינתה את עצמה בשם Predatory Sparrow (דרור טורף) לקחה אחריות על המקרה, אולם לא ציינה בשליחות מי היא פועלת. פקידים איראניים האשימו בביצוע הפריצה את MEK – תנועת האופוזיציה החמושה מוג'הידין חאלק, אולם זו הכחישה את מעורבותה בה.
יש לציין שימים ספורים לאחר ההפרעה בשידור ב-27 בינואר, רשות השידור האיראנית נפרצה שוב. היה זה באמצע שידור חי של משחק כדורגל בין נבחרות איראן ואיחוד האמירויות. בתקיפה זו נכלל מסר שקורא לאזרחים להתקומם נגד הממשלה. במקרה זה נטלה אחריות למעשה קבוצה בשם Edalat-e Ali.
חוקרי צ'ק פוינט ציינו שדרור טורף נטלה, בלי שהיא מספקת הוכחה, אחריות לשורת פריצות אחרות בסייבר – לשירותי הרכבת, למשרד התחבורה ולפגיעה בתחנות דלק איראניות. הקבוצה פרסמה הודעה בערוץ הטלגרם שלה לאחר הפריצה הראשונה ואמרה לעוקבים: "חכו לחדשות הטובות מהצוות שלנו". מאוחר יותר באותו היום היא פרסמה סרטון שהוקרן באחד מערוצי הטלוויזיה שנפרצו.
החוקרים סיימו את מחקרם בהסתייגות שלפיה "אין הוכחה טכנית למעורבות הקבוצה. הסרטון שהיא הכניסה לערוץ הטלגרם שלה פורסם על ידי חשבון טלגרם אחר". במקרה שאותו הם חקרו, כמו גם בכמה אירועי סייבר אחרים, שבהם החוקרים השוו שורות קוד לשם מציאת דמיון, "היו לתוקפים יכולות שאולי לא ידועות במלואן. ההאקרים הצליחו לבצע פעולות מסובכות. מהצד השני, הכלים של התוקפים הם באיכות ותחכום נמוכות יחסית. ייתכן שהדבר מעיד על סיוע מבפנים לתוקפים של מי מעובדי רשות השידור האיראנית או על שיתוף פעולה לא ידוע בין קבוצות האקרים שונות, שלכל אחת מהן יש כישורי פריצה שונים".
20/02/22 14:14
5.69% of the views
מאת אנשים ומחשבים
מניות אינטל איבדו במסחר בוול-סטריט ביום ו' 5% מערכן, לאחר פגישת המשקיעים שערכה החברה ביום ה'. בפגישה, שנערכה באופן וירטואלי עם מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, התברר שהדרך למימוש IDM 2.0, האסטרטגיה החדשה שהוא הנחיל לה עם כניסתו לתפקיד, תהיה קשה יותר ומפותלת מהערכות קודמות.
מתברר שבחיים כמו בחיים, כל תוכנית היא בסיס לשינויים – וכך גם התוכנית של גלסינגר. השינוי הראשון שהציג המנכ"ל נוגע לדור העתידי של מעבדי השרתים של החברה, שזכה לכינוי Granite Rapids. מעבדים אלה יגיעו לשוק ב-2024 במקום ב-2023 לפי התוכנית המקורית.
באינטל מסבירים זאת בכך שבתוכנית הראשונית יועדו המעבדים הללו לייצור בתהליך Intel 4 העתידי, מכיוון שבמהלך התכנון בחברה לא חשבו שהם יתאימו לייצור בדור הבא של תהליך הייצור, Intel 3. כל דור חדש של תהליכי ייצור, או ליתוגרפיה, מביא עמו שיפור ביצועים ויכולת להקטין את הסיליקון שבו משבצים את המערכת על שבב, כך שבדרך כלל יש גם חיסכון בצריכה – או, בלשון של אינטל, עלייה משמעותית בביצועים לוואט.
גלסינגר אמר כי החברה בטוחה כעת שהיא תוכל לייצר את מעבדי ה-Granite Rapids ב-Intel 3, ולכן החליטה להזיז את מועד הייצור וההשקה שלהם. מעבדים אלה אמורים להיות מעבדי השרתים הראשונים שאותם תייצר אינטל על ידי שימוש בטכנולוגיית EUV, וכנראה שלמרות ההסברים שלה, המשקיעים הבינו אחרת: שהחברה דוחה את השימוש ב-EUV בעוד שנה.
אינטל תשקיע עוד כספים לפני שתהפוך ליצרנית עבור חברות אחרות
הכרזה נוספת של גלסינגר שכנראה הובילה לירידה היא שהחברה תצטרך להשקיע בשנתיים הקרובות סכומים גדולים של כסף לפני שהיא תוכל לבצע את הדבר הכי מהותי ב-IDM 2.0 – הפיכתה ליצרנית שמייצרת מעבדים עבור חברות אחרות, שאין להן מפעלי יציקה.
אינטל כבר הודיעה שהיא תשקיע 20 מיליארד דולר להקמת מפעלים חדשים באריזונה ובאוהיו, וכנראה שהיא תוציא מהכיסים שלה עוד סכום משמעותי להקמת מפעל באירופה בשנים הקרובות. החברה אמנם ציינה שהיא מתכוונת להגיע לקצב עלייה במכירות של 10% בשנה בממוצע עד 2025, אבל באותה הנשימה הודיע מנהל הכספים הראשי שלה, דייב זינסנר, שהיא נמצאת בשלב של השקעות, ושהוא צופה שתזרים המזומנים ב-2022 יהיה שלילי, עם הפרש של מיליארד דולר.
20/02/22 15:12
5.69% of the views
מאת אנשים ומחשבים
משרד התקשורת אישר היום (א׳) את מכירת השליטה בחברת אקספון לידי קבוצת כלירמרק ויניב לרנר. העסקה אושרה לאחר שהמשרד שקל בין היתר שיקולים של קידום תחרות ענפית בענף הסלולר.
העסקה תאפשר את המשך פעילותה של אקספון בשוק, זאת לאחר שבחודשים האחרונים אקספון הייתה מצויה בהליך אישור הסדר חוב בבית המשפט המחוזי.
לצד זאת, משרד התקשורת אישר שינויים בהסכם שיתוף הרשתות בין סלקום לאקספון. אקספון תמשיך לפעול במתכונת של מפעיל סלולרי בעל רשת עצמאית (MNO), וצפויה לקדם ולהשקיע בפריסת תשתיות דור 5. אקספון תמשיך את פעילותה הסדירה של החברה בשוק, ותמנע מהגעה להליכי פירוק, מה שצפוי להוביל לשיפור איכות הכיסוי, הקליטה והשירות למנוייה, ובעל חשיבות למשק ולכלל הציבור בישראל.
אישור המכירה והשינויים בהסכם שיתוף הרשתות משמרים את מבנה השוק הקיים, הכולל חמישה מפעילי סלולר בעלי רשת וכן את רמת התחרות הקיימת בשוק. כמו כן, הם צפויים לקדם את המשך ההשקעות בשוק תשתיות התקשורת הישראלי, הכולל את קידום פריסת רשתות ה-5G, שלפי המשרד מהווה מרכיב משמעותי לצמיחת המשק הישראלי ולשיפור השירותים לכלל הציבור.
20/02/22 12:25
4.88% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אם בעבר ארגונים נדרשו לאחסן את הנתונים השונים בבטחה לצורך בקרה ותיעוד, כיום הדטה הפכה למרכיב הקריטי ביותר במערך הארגוני של כל עסק. נתונים זו אולי מילה קצת משמימה אבל בזכות מאגרי ענק של נתונים מתאפשרים כל הטכנולוגיות והפיתוחים החדשניים שאנחנו עדים להם היום, וזה כולל מכוניות אוטונומיות, רפואה דיגיטלית ואפילו מחקרי חלל ופיצוחים מדעיים ברחבי הקוסמוס. כל דבר – and you name it – מבוסס היום על דטה.
שימוש נכון במאגרי המידע והנתונים של הארגון יכול למעשה לייעל את העבודה השוטפת בעסק ולקדם אותו לביצועים והישגים מרשימים, בדיוק כמו אלה המצוינים למעלה. ולצד התפתחות הדטה להיות אחד הנכסים החשובים ביותר שיש לארגון, כך עלתה גם תהילתם של העובדים בתחום ובהתאם גם המרדף אחריהם. מה השתנה במשק ומה גרם לתפקידי הדטה להיות כל כך נחשקים בעולמות ההיי-טק ובכלל?
הלקוח מנהל עשרות אינטראקציות עם המותג ובכדי ללמוד עליו בצורה המדויקת ביותר, יש צורך באיסוף נרחב של הנתונים השונים, ובפיתוח היכולת לנתח אותם ולהפיק מהן תובנות עסקיות אשר ייצרו הכנסות וגם יצליחו להגדיל אותן
משבר הקורונה העצים את ההבנה שהחלה לחלחל עוד טרם לכן – ביסוס פעולות והחלטות עסקיות על סמך נתונים רלוונטיים עשוי להוביל להצלחה עסקית ובעיקר כלכלית. עבודה מתמשכת ועקבית על בסיס נתונים מאפשרת לחברות להיות "עם היד על הדופק" ולהתאים את פעילותן לדרישות, לביקושים ולצרכים המשתנים בשוק. המשמעות של "ארגון מונחה-נתונים" היא למעשה להצליח לשלב תובנות המבוססות על מאגרי מידע ונתוני החברה, אשר מנווטות ומובילות את מרבית ההחלטות העסקיות בארגון. בשביל להפוך לארגון כזה, מקבלי ההחלטות צריכים להטמיע תהליכים וכלי עבודה אשר יאפשרו לקלוט ולנתח את הנתונים בצורה שניתן להפיק מהן תובנות.
הנתונים ימנפו ההצעות ללקוח
ככל שארגון מכיר את הלקוחות שלו, כולל הרגלי צריכה, מניעים לרכישה, שביעות רצון, ביקוש למוצרים וכן הלאה, כך היכולת שלו להשפיע על החלטותיהם – גדלה. בפועל, הלקוח מנהל עשרות אינטראקציות עם המותג ובכדי ללמוד עליו בצורה המדויקת ביותר, יש צורך באיסוף נרחב של הנתונים השונים, ובפיתוח היכולת לנתח אותם ולהפיק מהן תובנות עסקיות אשר ייצרו הכנסות וגם יצליחו להגדיל אותן.
כך למשל, חברות מעולמות הפיננסים והביטוח, ובכל תחום למעשה, מקפידות לבצע סקרי שביעות רצון בקרב לקוחותיהן, בשאיפה לנתח את המידע כך שיסייע להן לחזות ולזהות לקוחות שעלולים לנטוש את שירותיהן ולפעול במטרה למנוע זאת. דוגמה נוספת הן רשתות המזון המנתחות את התנהגות הלקוחות שלהן כדי להנפיק קופונים מותאמים אישית ועוד אינספור דוגמאות מכל תחומי החיים.
ארגונים רוצים לטפל בה באופן מעמיק. הדטה שנצברה. אילוסטרציה. צילום: BigStock
למשבצת הזו בדיוק נכנס עולם הדטה, שמאפשר לסנכרן ולנהל את כל האופרציות האלה.
הפעולות של החברות בתעשייה בתחום הדטה משפיעות באופן ישיר גם עלינו, כאשר רבות מהן פועלות על מנת להקל את החיים של האזרח הפשוט. דוגמה קלאסית לכך היא הדרישה של הממשלה מחברות התחבורה לשתף מיקומים של כלי התחבורה הציבוריים בזמן אמת. כך נולדו אפליקציות הניווט למיניהן, אשר מודיעות לנו מתי האוטובוס עתיד להגיע לתחנה, מה השעה המומלצת ליציאה מהבית, ומה הזמן המוערך להגעה ליעד.
פיתוח יכולות אחסון וניתוח גבוהות
ככל שגדלה ההבנה סביב התחום, גדל הצורך של חברות לאחסן ולעבד כמויות נתונים שהולכות וגדלות, ובהתאם לכך הולכים ומתפתחים גם הכלים והמשאבים בעולמות העיבוד והאחסון.
השדרוג המשמעותי של עולם הדטה בשנים האחרונות הוא המעבר מאיסוף ותיעוד הנתונים לפיתוח יכולות אחסון וניתוח גבוהות, שמאפשרות להסיק מהם תובנות משמעותיות. עם גדילת כמויות הביג דטה, גדלים גם נפחי האחסון, שהביאו בין היתר להתפתחות תחום הענן ואפשרויות האחסון בכמויות גדולות של מידע בעלות נמוכה יחסית. כמו כן, כיום מערכות רבות וממשקי פיתוח מאפשרים לחברות לאגד מידע ממספר מערכות, לסנכרן נתונים ולקבל מידע עדכני בזמן אמת, יכולות שלא התאפשרו קודם לכן, או היו כרוכות בהוצאות ובמשאבים רבים.
מומחי תחום הדטה – הביקוש נוסק
על כל אלו מנצחים מי שהמניות שלהם עלו באופן משמעותי, ואלו הם אותם אנשים שבחרו ללמוד את התחום "המשמים", שצפוי להכניס להם הרבה מזומנים בשנים הקרובות – מהנדסי נתונים, מדעני נתונים, מנתחי נתונים וכיוצא בזה.
המחסור בעובדים בתעשיית ההיי-טק ממשיך לגדול באופן כרוני, ומשבר הקורונה גרם לרבים לחשב מסלול מחדש ולפנות לקורסי הסבה והכשרה מקצועית שיובילו אותם לענף המשגשג ביותר בישראל ובעולם – ההיי-טק.
אם תמיד חשבתם שתחום הנתונים הוא לכאלו שאוהבים מספרים ואקסלים ויושבים בחדרים חשוכים, קחו בחשבון שהחדרים שלהם כבר די הרבה זמן מוארים ובעיקר קורנים. מדובר בתחום שתופס תאוצה וכדאי לכם לקפוץ על הרכבת כבר עכשיו – אולי תספיקו לעלות עליה לפני שהיא תצבור שיאי מהירות חדשים.
הכותב הינו מנהל תחום Data בג'ון ברייס, זרוע הדרכה של מטריקס אשר מציעה מגוון מסלולי הכשרה בעולמות הדטה
20/02/22 13:42
4.88% of the views
מאת אנשים ומחשבים
עובדי סיילספורס (Salesforce) אינם מרוצים מהתוכניות של החברה לצלול לשוק ה-NFT (אסימון חסר תחליף), ההולך והופך לפופולרי בימים אלו.
יותר מ-400 עובדים מרחבי העולם חתמו על מכתב פתוח המביע דאגה מההשפעה הסביבתית של NFTs, כמו גם מהאופי "הבלתי מפוקח והספקולטיבי מאוד" של התחום בכלל, ושל NFTs כנכסים פיננסיים. "מספר התרמיות ומקרי ההונאה בתחום ה-NFT הוא מכריע", כתבו העובדים להנהלה.
לנרמל תחום לא הכי נורמטיבי, בינתיים
הכל החל כשענקית ה-CRM האמריקנית הבינלאומית, הפועלת מהמטה המרכזי שלה בסן פרנסיסקו, בישרה לעובדים בתחילת פברואר שהיא מתכננת שורה של יוזמות הקשורות ל-NFT. אלו כוללות, לפחות לפי התוכניות, השקה של ענן NFT, שיכול לעזור לאנשים ליצור NFTs – פעולה המכונה הטבעה (Minting), לפרט אודותיהם ולהציע אותם בשווקים. משמעות הדבר היא שסיילספורס אולי אפילו מתכננת להפוך למתחרה משמעותית של OpenSea, השחקנית הבולטת והמובילה בשוק המתחמם והולך.
לדברי מקור שביקש לא להזדהות וצוטט בתקשורת, בשיחת החברה מתחילת החודש דנו מנהלי סיילספורס בחזון שלהם להפצת שירות ענן NFT, כשמשמעות הדבר עשויה להיות שמשווקים שבינתיים נשארים על הגדר לגבי הבחירה האם עליהם להיכנס לזירת ה-NFT יוכלו לקבל תמיכה בכך, בהנחה שהעסק שלהם הוא לקוח של סיילספורס. בנוסף, אם סיילספורס תלך על תוכניות ה-NFT שלה, הדבר "ינרמל" לא במעט את התחום הלא ממש נהיר לרבים בינתיים, כך שגם חברות טכנולוגיה גדולות אחרות, מן הסתם, יחליטו לספק שירות ענן דומה.
NFTs גם היו לב העיסוק בפוסט התחזיות לשנת 2022 של סיילספורס, שעלה בבלוג החברה. מנהל אסטרטגיית השוק של סיילספורס, מת'יו סוויזי, כתב בין השאר בפוסט: "מותגים שיחקו עם NFTs במשך 18 החודשים האחרונים, אולם המאמצים הללו התמקדו ברובם סביב אמנות וחידוש… כדי לנצל את מלוא הפוטנציאל שלהם, מותגים יצטרכו להתחיל ליצור שימוש באמצעות האסימון".
הוא המשיך וציין ש"הטיים (Time) הוא דוגמה מצוינת. הם השיקו את TimePieces, שהוא פריט אספנות ויש לו שימוש. כל NFT מעניק לבעלים גישה בלתי מוגבלת לתוכן של הטיים, גישה לאירועים מיוחדים ועוד כמה הטבות קטנות. בשנת 2022, אתם הולכים לשמוע הרבה יותר על NFTs, ויהיו מנצחים ומפסידים. הזוכים יעברו את (שלב – ג"פ) ה-NFT הפשוטים לאיסוף, כדי למצוא תועלת רבה יותר בשימוש באסימון".
80 אחוזי תוכן מזויפים. OpenSea. צילום: BigStock
רווחים יש-מאין לצד זיהום, הונאות וחוסר יציבות
תחום ה-NFT הלך והפך ליותר ויותר פופולרי במהלך השנה האחרונה, מה שכבר הביא כמה חברות גדולות לנסות לתפוס את הטרנד ולהפיק ממנו את המיטב. ההתנסות הזו אמנם רק בתחילת הדרך, אבל יש כבר מי שהרוויחו ממנה הרבה כסף: אדידס, למשל, הרוויחה 23 מיליון דולר רק מההשקעה הראשונה שלה ב-NFT. ענקית הספורט הגרמנית פשוט מכרה פריטים דיגיטליים משלה. ה-NFTs זכו לביקוש רב ונמכרו כולם, כך שהחברה הצליחה להרוויח, ויפה, מהיוזמה הראשונית הזו. היא הבטיחה באתרה: "זאת רק ההתחלה".
עם זאת, NFTs נותרו שנויים במחלוקת ממספר סיבות, אולי בראשם – ההשפעה הסביבתית שלהם.
נדרשת אנרגיה רבה כדי לשמור על פעילויות הבלוקצ'יין הקשורות לאסימונים המבוקשים. למשל, על פי הערכה אחת שאותה הציגו חוקרים, טביעת הרגל של NFT ממוצע היא יותר מ-200 ק"ג של פליטות פחמן המשתחררות לאטמוספירה, מה שמקביל לנסיעה של 700 ק"מ במכונית הפועלת על בנזין.
כמו כן מתרבים האזכורים של תרמיות NFT בהיקפים משמעותיים, שלפי הערכות מומחים רק ילכו ויעלו ככל הששימוש באסימונים הווירטואליים יעלה.
כך למשל, בשבוע שעבר נודע כי סנט (Cent) – מחלוצות המסחר ב-NFT, שמכרה כאסימון חסר תחליף את הציוץ הראשון ג'ק דורסי ב-2.9 מיליון ד' – עצרה את פעילותה כפלטפורמה לסחר ב-NFT, וזאת אחרי שמשתמשים מכרו דרכה תוכן שלא שייך להם, כך לפי מייסדה, קמרון חג'אזי. הוא טען בפני רויטרס כי התופעה היא "בעיה יסודית" בשוק הנכסים הדיגיטליים המשגשג.
בנוסף, OpenSea – שכבר הוזכר כי היא שוק ה-NFT הגדול ביותר בעולם כיום, המוערך ב-13.3 מיליארד דולר, לאחר סבב הגיוס האחרון שלו – אמרה בחודש שעבר שיותר מ-80% מה-NFT שהוטבעו בחינם על הפלטפורמה שלה היו "יצירות מועתקות, אוספים מזויפים וספאם".
OpenSea ניסתה להגביל את מספר ה-NFTs שמשתמש יכול להטביע בחינם, אבל אז הפכה את ההחלטה בעקבות תגובה זועמת של המשתמשים, כך סיפרה החברה בשרשור בטוויטר, והוסיפה כי היא "עובדת על מספר פתרונות" כדי להרתיע "שחקנים רעים" מחד ולתמוך ביוצרים מאידך.
אלו, בין השאר, הסיבות למחאת העובדים החדשה, שבמסגרתה הם מבקשים ממעסיקתם העוצמתית שלא להתפתות לעיסוק בחדשנות המסוימת. אפשר שגם החשש למקום עבודתם, אם החברה תתפוס כיון חדש לגמרי, משפיע על המתנגדים.
לפי דיווח של Thomson Reuters, לא כל העובדים ב-סיילספורס מתנגדים לתוכנית ה-NFT של מעסיקתם, אבל המוחים נגד הכיוון החדש הביעו ביקורת חריפה על המהלך ולפחות אחד מהם אמר לתקשורת שהוא יפרוש מהחברה אם היא אכן תשיק מוצר העוסק בתחום.
"ערכי הליבה שלנו מנחים את כל מה שאנחנו עושים, כולל פיתוח המוצרים שלנו", אמרה בתגובה דוברת סיילספורס, קרלי בולטון, ל-The Verge. "אנו מברכים על המשוב של העובדים שלנו וגאים לטפח תרבות של אמון המעצימה אותם להעלות נקודות מבט מגוונות. אנו מארחים פגישת אודיו עם העובדים בשבוע הבא ונשתמש במידע שלהם כדי לחזק את דרכנו קדימה".